Доходността при пенсионните спестявания у нас сред най-високите в Европа

04 Ноември 2016 г.,zastrahovatel.com


 

Номиналната доходност на универсалните пенсионни фондове в България за периода 2002 - 2015 г. е 4,4%. От нея 2,2% отиват за покриването на такси, 1,7% компенсират инфлацията и за осигурените остава 0,5% на година, или по 0,50 лв. на 100 лв годишно. Това каза Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК) в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

 

Експертът се позова на данни от четвъртото издание на тазгодишния доклад на тема „Реалната доходност на пенсионните спестявания в Европа”. Според него в периода от 2000 г. до края на 2015 г. средногодишната реална доходност на балансиран европейски портфейл е 2,5%. Пенсионните продукти само в две страни - Великобритания и Холандия, водят до такава доходност, а единствено в Полша тя достига до 4%. При всички останали страни доходността е далеч под 2,5%, отбеляза той.

Любомир Христов се спря и на проблемите пред пенсионната система в Чили. По думите му доходността, която осигурените лица в частните пенсионни фондове са получили, достига едва 3% от средногодишен темп на нарастване на капиталовия пазар от 8% за 35-годишната история на пенсионната система в Чили. Един от проблемите, който обяснява негодуванието на гражданите срещу пенсионния модел в страната, е, че не всички хора, които сега получават пенсии, са правили вноски през целия този период, уточни той. „ЗП”Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки