Градушката е сред най-честите причини за предявяване на претенции

19 Септември 2016 г.,zastrahovatel.com
Павел Димитров, изпълнителен директор на ЗК „Лев Инс“ АД


 

- Господин Димитров, имате ли заявления от фермери за обезщетение след градушката в Пловдив на 15 юли?

- Градушката в Пловдив беше наистина с голям интензитет и нанесе сериозни вреди. Епицентърът й обаче беше в градската част на областта, поради което нямаме информация за съществени щети, нанесени върху земеделските площи.

 

- Колко са сключените в компанията застрахователни договори по селскостопански застраховки - за миналата година и от началото на тази?

- През последните години „Лев Инс“ бележи постоянен ръст в броя на сключените договори на селскостопански застраховки - около 25%. Привличането на все повече клиенти се дължи на успешното ни партниране с национални и регионални браншови организации на земеделски производители.

 

- Физически или юридически лица по правило се възползват от селскостопанските застраховки?

- Клиентите, които сключват селскостопански застраховки, са предимно юридически лица. Техният дял е над 90%, като това се дължи на правната форма на организиране на земеделските стопанства в България.

 

- Какъв е процентът на застраховките на земеделски култури и този на животни?

- По-голямата част от отрасъла селско стопанство в България е свързан с производството на земеделски култури. Поради тази причина по-голямата част от запитванията за селскостопански застраховки са от страна на земеделски производители, а по-малка от страна на животновъди.

 

- За какви култури най-често сключвате застраховки?

- ЗК „Лев Инс“ АД има дългогодишен опит в застраховането на селскостопански култури, като с най-голям дял са площите с пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и лозя. Покриват се количествени щети по реколтата, настъпили вследствие на природни бедствия. Отделно се застраховат и новосъздадени трайни насаждения като ДМА.

- Кои са най-честите рискове, по които се плащат обезщетения?

- Някои от рисковете, които се покриват по селскостопански застраховки, имат цикличен характер и настъпват с различна сила и степен на щетимост през годините. Ако обобщим статистическите данни, като причина за най-често предявяване на претенции пред застрахователя могат да се посочат: градушка, буря, проливен дъжд.

 

- В кои райони са регистрирани най-големите щети?

- През последните години по-често се наблюдават застрахователни събития в Южна България, като през 2015 г. основните претенции за нанесени вреди, най-вече от градушки, постъпиха  от района на Сливен, Ямбол и Стара Загора. Пострадалите култури бяха трайни насаждения и пшеница. Най-голямата щета беше в размер на 150 000 лв. Изплатена е своевременно в пълен размер.

 

- Каква е щетимостта за миналата година и от началото на тази?

- Въпреки няколкото големи щети през 2015 г., причинени предимно от градушките, щетимостта по тази застраховка за „Лев Инс“ беше в рамките на нормалното развитие на риска. Причините за това са свързани с доброто му териториално разпределение, като по този начин регионите с проявление на риска над средното бяха компенсирани от други региони, където проявлението на риска беше под средното за страната и щетите там бяха минимални.

За 2016 г. е рано да бъдат направени заключения, тъй като все още не е преминала опасността от градушки, която е и основният риск за застрахователите през последните години.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006