Цифровите технологии започват да променят застрахователния бизнес

06 Юни 2016 г.,zastrahovatel.comСледващата вълна на цифровите технологии ще промени дейността на застрахователните компании, но те трябва да приспособят служителите си и подобрят познанията им, за да успеят да се възползват напълно от прехода.
Интернет на нещата (ИН), платформено базирани екосистеми и изкуственият интелект, постоянно се  развиват и в крайна сметка се очаква това да доведе до промяна на самото естество на застрахователните организации и на дейността им.
Според доклад „Технологична визия за застраховането 2016“ на консултантската фирма Accenture  90 на сто от анкетираните застрахователи очакват темпът на промяна на технологиите през следващите три години да нараства бързо и дори с безпрецедентна скорост.
В допълнение, повече от 83 на сто от застрахователите смятат, че „Интернет на нещата” значително и дори напълно ще промени индустрията.
Докладът за застрахователната индустрия се базира на извадка от 445 анкентирани застрахователни компании по целия свят.
Анкетираните са предимно мениджъри от най-висок ранг в компании с годишни приходи над 500 милиона щатски долара, като преобладаващи са компании с приходи над 6 милиарда.
В доклада се посочва, че тенденциите в дигитализирането, идентифицирани в „интелигентна“ автоматизация, гъвкава работна сила, платформена икономика, предсказуем технологичен пробив и дигиталното доверие предлагат на застрахователните компании възможност да се премине от традиционния бизнес модел към модел,  при който ще могат автоматично да преценят и да определят цената на риска пряко, индивидуално и в реално време, както и да помогнат на клиентите да избегнат загубите.
Въпреки това, за да се възползват пълноценно от тези тенденции, застрахователните компании  ще трябва драстично да променят наетата работна сила и корпоративна култура.
Появата на цифровите технологии и приемането на платформено партньорство предизвиква промяна в заетите в застрахователния бранш.


„Цифровите“ застрахователи наемат служители с по-високи технически познания, творчески и аналитични, като им се налага да се конкурират за наемането на най-добрите научни таланти в сферата на инженеринга, технологиите и математиката.
Застрахователите все повече внедряват интелигентната автоматизация, като по този начин се обработват и анализират огромен обем данни и се извършват сложни процеси, допълвайки новата работна сила.
Компаниите трябва да се ориентират да развиват своята култура, за да се възползват от тези промени.


За да се възползват от тези технологии и да впрегнат тези промени за постигане на максимална полза, мениджърите в застрахователните компании ще трябва да трансформират служителите си и корпоративната култура с приоритет към хората.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li