Въвеждането на 6-месечна застраховка няма да намали цената наполовина

03 Май 2016 г.,zastrahovatel.com
Александър Личев, председател на СД и главен изпълнителен директор на ЗАД „ОЗК-Застраховане” АД

 

- Господин Личев, как приемате идеята да се въведе шестмесечна застраховка „Гражданска отговорност” за мотори, кемпери и каравани?


- Не мисля, че е добра идея. Струва ми се, че вносителите не са осмислили всички аспекти, правейки предложението.


Спорно е самото твърдение, че тези МПС се карат 6 месеца. Всеки може да сметне, че месеците, позволяващи ползването им, са повече. А колко реално се ползват, вече при всеки е различно - но така е и при леките автомобили. Има редица хора, които не карат автомобилите си през зимата или ги ползват само 5-10 пъти през цялата година.


Чисто психологически, въвеждането на 6-месечния срок ще е предпоставка да се кара понякога без застраховка  с аргумента, ако я направя през март, няма да ми важи през септември; защо да я правя годишна, като може 6-месечна; само днес ще карам без застраховка, а от другия месец ще си я направя и подобни.


 


- Повече плюсове или повече минуси би имало в резултат на приемането на едно такова предложение? Как ще се отрази това на пазара?


- Тези превозни средства са много малка част от пазара - и като брой, и като премиен приход. В тази връзка промяната чисто материално не би се отразила съществено.


Но нека си припомним, че основни предпоставки за нормалното ни съществуване са правилата, които следва да важат за всички, както и проявата на отговорност и на солидарност. Дори при най-малкото ПТП щетите са в значително по-голям размер от цената на застраховката. Ако има и пострадали лица - обезщетенията, които се заплащат във връзка с тези събития достигат понякога и милиони. И независимо дали човек е потърпевш или е причинил вината, едва когато стане участник в такова събитие, оценява полезността и смисъла на застраховката и нищожната й цена на фона на покритите разходи.


 


- Какви са прогнозите, въвеждането на шестмесечна застраховка ще доведе до увеличаване или намаляване на премията по полицата?


- При определянето на годишната премия в изчисленията на застрахователите за очакваното проявление на риска е заложено, че тези превозни средства не се ползват целогодишно. Така че, макар и да е формирана като годишна, премията реално отразява очаквания по-кратък период на ползване. Знаете, че премията по полиците за тези превозни средства е в пъти по-ниска от премията по полиците на автомобилите. Иначе относно щетите, които те могат да предизвикат, за пример мога да ви посоча - нашата компания имаше събитие със застрахован 50 куб. мотор, който беше причинил смъртен случай и платихме обезщетение на близките на пострадалия в размер над 1 млн. евро.


В този смисъл въвеждането на 6-месечна застраховка няма да намали цената наполовина.


 


 


 


 


 


 
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки