Какво да направим, когато ни откраднат колата

13 Април 2016 г.,zastrahovatel.com

О, ужас, колата я няма! Доста неприятна ситуация, в която малко от собствениците на автомобили в България не са изпадали. Обаче само с нерви и чупене на пръсти няма как да открием автомобила си. Ето какво трябва да направим  в такъв случай:


Не рядко се случва от „Паркинги и гаражи” да ни вдигнат автомобила, ако сме паркирали в нарушение на правилата. В този случай колата ни изчезва без следа, все едно е открадната. Следват разправии с откриването на паркинга, където е откаран автомобилът. В крайна сметка си плащаме глобата и престоя на паркинга и си тръгваме с олекнал портфейл, но с автомобил. Освен ако репатриращият автомобил и служителите му не са менте и не са го вдигнали завинаги.


Ако  колата ни не е в „Паркинги и гаражи”, вече идва моментът за паника. Щом дойдем на себе си трябва бързо да се обадим по телефона на полицията и на застрахователя и да ги уведомим за кражбата.


След това се отправяме към най-близкия полицейски участък. Там отиваме с талона на автомобила(свидетелство за регистрация).


Попълваме заявление, в което описваме кога и къде сме оставили колата си за последно, както и кога сме установили липсата й. Важно е да знаем, че в заявлението трябва да включим и описание на автомобила - регистрационен номер, цвят, модел. След като приключим с описанието, заявлението се подписва задължително собственоръчно  и от дежурния следовател.


Освен това също така сме длъжни да подпишем декларация,  че ако открием автомобила си преди полицията, незабавно ще ги уведомим, за да прекратят издирването.


След като подадем заявлението и декларацията в участъка полицаят пуска телеграма за общодържавно или международно издирване (зависи от случая) и завежда протокол за извършено престъпление.


Ако автомобилът  ни е застрахован, имаме задължение да уведомим застрахователя за настъпилата кражба.


По принцип в Общите условия на застрахователния договор е предвидено, че при евентуална кражба на посочен в договора телефонен номер сме длъжни да сигнализираме веднага щом разберем, че автомобилът ни е откраднат. В рамките на 24 часа след узнаване за кражбата сме  задължени и писмено  да уведомим застрахователя за кражбата.


В случай че не изпълним задължението си да уведомим застрахователя за кражбата в срок, посочен в договора за застраховка, трябва да имаме предвид, че застрахователят има правото да не плати. Най-добре е възможно най-бързо да уведомим застрахователя за извършената кражба.


От застрахователната компания  получаваме списък с документи, с които трябва да се снабдим, за да ни бъде изплатено обезщетението. Той включва:


-двата талона (малък и голям) на откраднатия  автомобил;


- документ за собственост върху автомобила - например договор за покупка, митническа декларация, фактура и др.;


- оригиналната застрахователна полица на автомобила;


- квитанцията/иите за платена вноска по полицата;


- съставения от полицията протокол за кражбата;


- писмено обяснение за обстоятелствата, които са ни известни относно кражбата;


- втория комплект ключове и дистанционно управление на алармата на колата.


Последният документ от списъка, който трябва да предадем на застрахователя, е писмо от прокуратурата, в което се съобщава, че досъдебното производство  е прекратено и кражбата е извършена от неустановено лице, както и че автомобилът не е открит. 


При кражба застрахователят е длъжен да ни изплати застрахователно обезщетение в уговорения срок. Срокът не може да бъде по-дълъг от 15 дни и започва да тече от деня, в който сме предоставили целия набор от посочените по-горе документи. На практика без документ от прокуратурата, че е преустановено издирването и автомобилът не е бил открит, обезщетението няма да бъде изплатено, понеже  все още има шанс автомобилът да бъде намерен и върнат.


 


 


 
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки