Най-голямото предизвикателство за бранша ще бъде постигане на критериите по „Платежоспособност II”

12 Април 2016 г.,zastrahovatel.com
Румен Янчев, председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, консултант на в. „Застраховател прес”


 

Новият регламент наПлатежоспособност II ще се превърне в конкурентно предимство за компаниите, които са в съответствие с изискванията на директивата

 

В този смисъл не изключваме и отпадане на играчи чрез отнемане на лицензи, преобразувания, увеличения на капитала и т.н.

 

Застрахователите все още не оценяват критичната нужда от работа с вярна и пълна информация за рисковете, които покриват

 

 

- Господин Янчев, кои бяха добрите уроци, с които ще запомните 2015 г. общо за бранша и конкретно за вашата компания?

- 2015 г. премина под знака на планираното въвеждане наПлатежоспособност II и свързаните с нея нови регулации. И за нашата компания, която на ниво група от доста време е в крак с изискванията наПлатежоспособност II, и за пазара като цяло това беше един от добрите уроци - да бъдем по-сигурни, по-стабилни, да осъзнаем кои са истинските ценности в нашия бизнес и да позволим на потребителите на застрахователни услуги да преценят кой застраховател носи истинска стойност за тях.

В нашата компания, като отражение на регулаторните изисквания, все повече се оценява и възможността за управлението на бизнес процесите в техния детайл и цялостност. Възможността за поглед в общ план на оперативната координация в компанията и влизането в конкретиката за всяка промяна. Информационните технологии са основният инструмент в работата ни, а настройките им са следствие от цялостната философия на управление, която пък е под влиянието на регулации, пазар, стратегически цели, очаквания на акционерите и други. 

 

- А кои са лошите уроци, от които за съжаление застрахователите все още не са извлекли поука и през 2015 г.?

- Застрахователният бранш сякаш все още не е осъзнал, че нещата безвъзвратно са се променили и повече не може „все така да я караме”. Имам усещането, че на пазара продължава да битува схващането, че всяко чудо е за три дни и после ще си продължим по старому.

Застрахователите все още не оценяват критичната нужда от работа с вярна и пълна информация за рисковете, които покриват. Каналите на дистрибуция на застрахователните услуги под влиянието на различни фактори, със или без основание, създават  „информационен недостиг“. Не съумяваме да намерим баланса и взаимното доверие за партньорство. Взаимозависими сме, но не си помагаме ефективно и конструктивно.

 

- Безспорно 2015 г. мина под знака на новия Кодекс за застраховането. За вас лично кои са най-важните и най-съществените промени, които бяха направени с новия Кодекс за застраховането?

- Определено най-важната промяна е въвеждането наПлатежоспособностІІ, която дава нови измерения на капиталовите изисквания, на заделянето на резервите, както и въвежда нови принципи за инвестиране на активите на застрахователите с цел осигуряване на по-висока финансова стабилност.

Следва да споменем и някои от другите съществени промени, като :

- Правното регламентиране на систематабонус-малус, която обаче следва да бъде доразвита в подзаконова нормативна

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003