Инициативни граждани предлагат в пъти понижаване на цената на задължителната „Гражданска отговорност” на автомобилистите в Русия (ОСАГО)

20 Ноември 2015 г.,zastrahovatel.com

Предложенията са, от една страна, да се понижат лимитите по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, понижавайки и застрахователните премии, а от друга, цената на полиците да се формира не за година, а само за периода, в който се експлоатират автомобилите.  Предлага се изобщо да се отмени повишаването на тарифите по задължителната застраховка.

С тези предложения гражданите излизат пред сайта „Русka обществена инициатива” (РОИ). От 11 инициативи, появили се на сайта след априлското увеличение на тарифите, в четири от тях става дума за необходимост от понижаване на премиите:

Да се даде възможност на застраховащите да купуват застраховката с по-ниски лимити, оттам и по-ниски премии. „Поскъпването на базовите тарифи на задължителната „Гражданска отговорност” на автомобилистите ще доведе до нейната недостъпност за огромен брой небогати руски граждани. На тази категория граждани  трябва да се даде възможност да закупи застраховката на достъпна цена с ограничаване на лимита за плащане на обезщетения. Иначе остава единствената възможност автомобилът да се управлява без тази застраховка, което вече се регистрира от Пътна полиция” - казва авторът на инициативата.

Да се предостави на гражданите право на избор от различни размери на  лимити (от 10 хил. р.). „Във връзка с тежката икономическа ситуация в страната и понижаването на доходите на по-голямата част от населението новите тарифи по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите за много от тях се превръщат в невъзможен лукс. Много от водачите използват автомобилите си едва по няколко пъти в годината при пътуване до вилата или на село, за превоз на строителни материали при ремонт и други подобни. Вероятността за катастрофа, при това със скъпа марка автомобил, въобще от авария по теория на вероятностите е сведена практически до нула” - аргументира своето предложение друг потребител на сайта.

Да се определя стойността на полицата според дните фактическа екплоатация на автомобила. „Страната е в икономическа криза. Ние, обикновените граждани, сме принудени да преразглеждаме всички наши разходи на база тяхната оправданост на ограничените си и без това средства” - жалва се авторът.

Да се отмени повишаването на тарифите по задължителната „Гражданска отговорност” на автомобилистите. „Липсват обективни причини за повишение на премията, „плачът и воплите” от страна на застрахователните компании за реализирани загуби не стъпват на реалистична основа”, уверен е авторът на това предложение.

Освен това гражданите предлагат застрахователните компании да връщат на застрахованите премиите при безаварийно шофиране през срока на застраховката, да се отмени задължението да купуват тази застраховка онези водачи, чиито автомобили са снабдени със системи за  видеоконтрол. Всички тези инициативи са все още много далеч не само от реализация, но дори и от възможност за обсъждане. За всяка от тях до момента са гласували не повече от 2000 човека.Срокът за гласуване на повечето инициативи изтича в средата на 2016 г. Ако обаче инициативите съберат одобрението на 100 000 човека, то ще бъде задължително разглеждането им от експерти на федерално ниво, а после може да бъде прието решение за реализацията им.

 
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li