Централната банка на Русия ще разкрива съмнителни застрахователни операции

23 Октомври 2015 г.,zastrahovatel.com

От септември 2015 г. застрахователите ще бъдат задължени да докладват ежемесечно на Централната банка на Русия всички видове и количества сделки с парични средства. Очаква се, че това ще даде възможност на регулатора да следи за съмнителни сделки. Банката ежемесечно ще проверява операциите на застрахователите за съмнителни признаци по тях.

Това е проект на банката и вече се обсъжда в Министерството на правосъдието на Русия. Трябва да се  определи класификация на сделките с пари в брой, както и списък с данни за операциите, извършвани с използването на банкови сметки със собствени  парични средства или такива от  небанкови финансови институции.

По отношение на дейността на застрахователните компании е изготвена класификация по 23 вида операции. Основно засяга постъпленията от застрахователните договори, осигурителни плащания, уреждане на презастрахователни договори, плащания към кредитни институции, свързани с получаване на банкови кредити (предоставяне на кредити) и др.

Отчетността се предвижда да става ежемесечно не по-късно от 15-ия работен ден от месеца, следващ отчетния период.

Указанието е разработено „за нуждите на осъществяване на детайлен контрол върху дейността на небанкови финансови организации и мониторинг на извършените от тях операции и сделки, съдържащи съмнителни признаци, свързани с липсата понастоящем на нормативен акт на банката на Русия, регулираща тези въпроси”, се казва в пояснителните бележки към него.

Указанието е  контролът да се прилага  включително и за застрахователните компании, застрахователни брокери, взаимни фондове, частни пенсионни фондове  и  други.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,