Японският застраховател MS&AD придобива британски конкурент за 5,3 млрд. долара

10 Септември 2015 г.,zastrahovatel.com

MS&AD Insurance Group Holdings Inc. ще придобие британския си конкурент Amlin Plc. за близо 3,47 млрд. лири (5,3 млрд. долара). Застрахователят се присъединява към своите все по-активни японски конкуренти на пазара на сливания и придобивания в сектора, пише Bloomberg.

Базираната в Токио Mitsui Sumitomo Insurance Co. ще плати 670 пенса на акция в брой за всяка на базирания в Лондон застраховател, съобщават от MS&AD. Предложената цена представлява премия от 36% спрямо цената на акция при затварянето на борсата в Лондон и е 2,4 пъти счетоводната стойност. Това е най-високата стойност, плащана за застраховател на Lloyd, коментира главният изпълнителен директор на Amlin Чарлз Филипс по време на пресконференция.

Филипс, който очаква да запази поста си след приключването на сделката, преди две седмици каза, че Amlin не се продава след оповестените по-ниска полугодишна печалба и продължаващ спад на премиите по презастраховане.

Придобиването е поредната сделка в сектора както за конкурентите на Amlin, така и за застрахователите в Азия, които разширяват ударно дейността си в чужбина, след като ръстът на сектора в континента се забави. През последните два месеца японските Sumitomo Life Insurance Co. и Meiji Yasuda Life Insurance Co. закупиха американски компании.

„MS&AD ще придобие утвърдена застрахователнакомпания на развитите пазари със стабилни резултати“, посочва анализаторът в Jefferies Group LLC Мак Салмън преди обявяването на условията по сделката. „Това ще позволи на MS&AD да използва ноу-хау по презастраховането и управлението на рисковете в своите поделения в чужбина.“

Акциите на Amlin поскъпнаха с рекордните 33% на старта на търговията на Лондонската фондова борса. От началото на годината до вчера включително стойността им бе нараснала само с 3%. Представянето бе най-лошото сред другите конкуренти на компанията в рамките на групата Lloyd’s.

От своя страна книжата на MS&AD затвориха със 2,6% спад на фондовата борса в Токио преди обявяването на сделката. От началото на годината те поскъпват с 24%.

Тази година преди обявяването на сделката за Amlin застрахователите по целия свят бяха обект на сделки за 81 млрд. долара – повече от два пъти сумата, платена преди година.

Източник: Investor.bg

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки