Испания: Една от първенците на Европа по брой откраднати коли

24 Август 2015 г.,zastrahovatel.com

 

Националните данни показват, че кражба на автомобил става на всеки три минути в Испания като цяло и по-често в градовете Барселона, Мадрид и Валенсия. Чуждестранните регистрирани превозни средства, особено кемпери и каравани, са популярни цели за крадците. Около 75 на сто от крадените превозни средства са взети от пред дома на собственика и 10 на сто от гаражи. Ако шофирате непретенциозен модел автомобил, трябва да имате застраховка, която да покрива риска от кражба. Добре е полицата да включва стерео уредбата на автомобила и вещите в него. Ако шофирате нов или скъп автомобил, би било мъдро освен застраховката да го снабдите с аларма, имобилайзер на двигателя (за предпочитане такъв с ролиращ код и с ключ с транспондер активиране) или друго устройство против кражба, както и да използвате и видимо възпиращ механизъм - ключалка, заключваща управлението на автомобила ви. Това е особено важно, за да защитите колата си, особено ако притежавате модел, който е в списъка на желаните от професионалните крадци модел автомобил, например повечето нови спортни и висок клас модели (BMW, Mercedes са сред предпочитаните). Пътят на крадения автомобил минава през южната част на Испания, а оттам през Африка. Не са редки случаите, в които, докато собствениците им ги обявяват за откраднати, автомобилите вече са качени на ферибот. Малък е броят на новите автомобили, които все още разполагат с ключалки на вратите („Форд” са забележително изключение). Тяхното разбиване отнема секунди за опитен крадец. Поставянето на една добра система за сигурност не е гаранция, че ще предпазите автомобила си от проникване или кражба, но това го прави по-трудна цел и може да убеди крадеца да се насочи към по-лесна цел.

Крадците често чупят прозорци (в Испания BMW означава „счупи моя прозорец" – „Break My Window”), за да свалят стерео системи и други компоненти на автомобила. Има фрапиращи случаи, когато това се случва, за да отмъкнат слънчеви очила или кутия с цигари. Затова при оставяне на колата  без надзор съхранявайте всички ценности, включително дрехи, в багажника. Имайте предвид обаче, че ако колата е празна, крадецът може да се изкуши и да отвори багажника с железен лост. Не е препоръчително да оставяте документите на автомобила в колата си, тъй като кражбата им ще помогне на крадеца да се разпорежда с него. Когато паркирате през нощта или когато е тъмно, трябва да използвате охраняем паркинг или гараж, или поне да паркирате в добре осветена зона. Крадците в Испания могат да откраднат вашия автомобил дори докато сте в движение в него. Те използват различни системи, които включват инсценировка на пукаща се гума, при която, без да загасите автомобила и да извадите ключа от стартера, просто слизате от колата, за да видите пораженията, и в този момент крадецът се качва и потегля пред смаяния ви поглед. На същия принцип, помагайки ви да оправите щетите по автомобила си, те крадат вашите вещи от автомобила(жените са лесна цел за този вид кражби). Затова бъдете нащрек. Гледайте с подозрение и имайте едно наум, когато непознат ви предложи помощ при подобни или съмнителни ситуации. Някои престъпници са се специализирали в ограбването на автомобилисти в момент на заплащане на автомагистрални такси. Така  нареченото „магистрално пиратство” също нараства. Банди умишлено нанасят повреди на автомобилите, за да принудят шофьорите да спрат (обикновено късно през нощта, когато има малък трафик наоколо). Ако колата ви е открадната или нещо е изчезнало от нея, съобщете незабавно на полицията в района, където това се е случило. Можете да го докладвате по телефона, но трябва да отидете до районното, за да пуснете жалба (на испански „denuncia”). Не очаквайте обаче полицията да го намери или дори да е особено заинтересована за изчезналия ви автомобил. Такива неща са ежедневие. Подаване на сигнал за кражба до вашата застрахователна компания възможно най-скоро е вашият приоритет в тази ситуация.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки