AIG покачва дивидента със 124% след скок на оперативната печалба

19 Август 2015 г.,zastrahovatel.com

 

Застрахователната компания American International Group Inc (AIG) покачи дивидента си със 124% и повиши целта си за обратно изкупуване на акции с 5 млрд. долара – признак за стабилизиране на застрахователя, чийто крах почти не срина финансовата система на САЩ преди седем години.

Ходовете дойдоха, след като компанията отчете през второто тримесечие увеличение с 5,4% на оперативната печалба, която достигна 1,89 млрд. долара и надхвърли очакванията на анализаторите. Въпреки че оперативната отчете ръст, нетната печалба все пак спадна с 41%, предава MarketWatch.

Няколкогодишните усилия за преструктуриране на AIG за подобрение на рентабилността в основния бизнес с продажба на застраховки за имоти и произшествия са изправени пред силни насрещни ветрове през тримесечието. Натискът върху ценообразуването засегна част от бизнеса на компанията, а силният долар работеше срещу ръста на приходите.

Увеличението на общата оперативна печалба на AIG до голяма степен е благодарение на печалбите от дела на AIG в лизинговия бизнес със самолети и от инвестицията в китайския застраховател PICC Group.

Натиск върху компанията оказва и вълната от сливания и придобивания в сектора в момента. За последно съперникът на AIG ACE Ltd се съгласи през юли да придобие по-малкия конкурент Chubb Corp, осъществявайки най-голямата подобна сделка в застрахователния сектор за рекордните 28,3 млрд. долара.

Добрият резултат даде увереност на компанията да покачи тримесечния си дивидент до 28 цента от 12,5 цента. При наличие на приблизително 1,31 млрд. акции в обращение в момента, покачването от 30 юни на дивидента ще изпраща допълнителни 200 млн. долара към инвеститорите през всяко тримесечие. AIG обяви още, че са изкупили обратно книжа за 965 млн. долара през юли.

Вместо да преследва огромна сделка, AIG е фокусиран върху обратното изкупуване на акции, за да се свие големия брой издадени в резултат на спасяването от страна на държавата през 2008 г. В допълнение AIG бе определен за един от трите застрахователи, които са "системно важни финансови институции", заедно с MetLife Inc и Prudential Financial Inc.

Източник: Investor.bg

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки