Киберпрестъпност: апетитен бизнес за застрахователите

24 Юни 2015 г.,zastrahovatel.com

 

Най-новите банкови обири прехвърлят топката в полето на застрахователите. Те изхождат от един доходоносен развиващ се пазар. Разбира се,  има и проблеми.

Около 100 банки в 30 страни станаха жертва на безпрецедентен виртуален банков обир. В рамките на две години от финансови институции са откраднати близо един милиард долара. Засегнати са и швейцарски институции, както отбеляза руската   компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер, „Касперски“. Според „Касперски“ отговорна за кражбите е международна хакерска група, наречена „Карбанак“.

 

Огромни застрахователни суми

 

Нещастието на банките въпреки това се оказва предимство за застрахователите: те предусещат доходен бизнес от застраховките срещу киберпрестъпност. Според експертите предприятията ще се нуждаят средносрочно от около един милиард долара за покриване на застраховки, твърди британският вестник „Файненшъл таймс“. Максималната сума за обезщетения към момента е 500 милиона долара.

Като съществува и опасност  застрахователите да си изгорят пръстите на тема киберпрестъпност. Според „Файненшъл таймс“ в тази област рисковете се променят почти ежедневно и това създава трудности  при определянето на цената на техните премии. В допълнение за застрахователите е трудно да покриват систематични рискове. За сметка на това балансът на застрахователите е твърде малък, предупреждават експерти. Тук би трябвало на помощ да дойде правителството. 

 

Пазар с потенциал

Към това се добавя: много фирми можеха да си позволят да осигурят щети само за максимум 300 милиона долара. Като опасенията са, че при недостиг предприятията са застрашени от допълнителни разходи в размер на стотици милиони долари.

Точно в Европа малко предприятия са застраховани срещу последстващите една кибератака разходи, предупреждават експерти в отговор на финансовия вестник. Според оценките пазарът на „Стария континент“ е със стойност 150 милиона долара. В САЩ тя е 10 пъти по-голяма.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки