Автомобилният застраховател „Итцехоер” планира въвеждането на черни кутии за автомобили

18 Юни 2015 г.,zastrahovatel.com

Автомобилният застраховател „Итцехоер” планира от септември да започне да предлага на своите клиенти телематични кутии за автомобили. Първоначално са предвидени 2000 броя от записващите уреди, съобщава застрахователното списание. Партньор и изпълнител  на услугата е германският „Телеком”.

Застрахованият ще може да преглежда телематичните си данни с помощта на мобилно приложение.

Така дружеството от експериментален режим със 150 водачи преминава към редовно предоставяне на услугата. Въпросът дали използването на телематичната система ще намали тарифите за клиентите, „Итцехоер” все още оставя отворен. За сметка на това на преден план стои сервизният аспект. Черната кутия предлага възможност за контролиране на стила на каране. Освен това се измерват, запаметяват се и се предават данни за скоростта, вида на пътя, профила на отсечката, местоположението на автомобила. Собственикът на автомобила ще може да извиква данните чрез мобилно приложение. „Итцехоер” ще получава точкова стойност, която ще може да се разпределя на застрахования.
Освен това уредът служи и като защита срещу кражба. Ползвателят ще може да задава определен радиус на действие, в който ще може да се движи неговият автомобил. Когато този периметър бъде напуснат, алармата на черната кутия се задейства и уведомява застрахования. Третото допълнително предимство е интегрираното спешно повикване, което и бездруго ще стане задължително от 2018 г. в рамките на проект на Европейския съюз eCall за нови автомобили. Когато бордовият компютър регистрира критични параметри, от които биха могли да се направят изводи за катастрофа, автоматично се задейства аларма. В допълнение на това пътниците ще могат да задействат бутона на алармата и ръчно.
Подобен проект преследва от януари 2014 г. и С-Директ (S-Direkt). Автомобилният застраховател от Дюселдорф привлича клиенти към телематичната система с намаления на вноската при „добро управление“, макар и те да са сравнително ниски. В Германия темата телематика  в автомобилното застраховане е спорна. Защитниците на личните данни са скептични. Дори и автомобилните застрахователи изразяват резерви. Предлаганата до момента добавена стойност за клиентите тук също е сравнително ниска. В други държави, като Великобритания и САЩ, телематичните тарифи вече са се наложили и могат да доведат до големи икономии от вноски.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки