Въвеждат задължителна застраховка за автомобили от Румъния

28 Май 2015 г.,zastrahovatel.com

 

В Приднестровието влязоха в сила нови правила, предвиждащи задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на превозни средства, регистрирани в чужбина. Новите правила ще бъдат въведени постепенно и първата фаза от 1 март 2015 година касае собствениците на превозни средства, регистрирани в Румъния. От 1 април задължителната застраховка вече се отнася и за автомобилите от Молдова, а след 1 юни – за такива от Украйна. За всички останали автомобили с чуждестранна регистрация застраховката ще бъде задължителна от 1 януари 2016 година.

Минималната цена на застрахователната полица за 15 дни ще бъде около пет щатски долара.

Целта на нововъведението е „да се гарантира правната защита и имуществените интереси на гражданите“. „Функцията по издаването на полиците и събирането на премиите временно е възложена на гранично-пропускателните пунктове на Приднестровието“, гласи официалното прес-съобщение.

По данни на митниците средномесечният поток от румънски автомобили, преминаващи границата на Приднестровието, е около 50.

 

* Приднестровието е сепаратистка част от държавната територия на Република Молдова, на левия бряг на река Днестър, населена основно с руснаци, украинци, молдовани и българи (село Паркани). Под контрола е на самопровъзгласилата се на 2 септември 1990 г. Приднестровска молдовска република (ПМР), която няма международноправен статус.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки