ИНДИЯ: Нов закон ще удвои застрахователно проникване до 2020 г.

27 Април 2015 г.,zastrahovatel.com

 

Индийският парламент подкрепи категорично чуждестранните инвестиции в застраховането. През втората седмица на март тази година народните представители приеха застрахователен закон, който позволява увеличаване на преките чуждестранни инвестиции в застрахователния бранш до 49 процента. Очакванията на експертите са, че тази крачка ще доведе до удвояване на застрахователно проникване в тази необятна страна през следващите пет години.

„Благодарение на този подкрепян от нас законопроект, който вече е закон, броят на играчите, които ще стъпят на индийския пазар, ще се увеличи. Не по-малко от десет са животозастрахователните компании от всички краища на света, от Южна Корея и САЩ например, които вече проявяват устойчив интерес да стъпят на индийския пазар“, заяви В. Маникам (V.Manickam), генерален секретар на Life Insurance Council, IRDA (държавния регулатор на Индия – бел. ред.). Той заяви, че когато има повече играчи, ще има и повече „бойци на терен“, които да продават полици и така повече хора ще си купят застраховки „Живот“.

Незастрахованото население на Индия към момента е около 50 Crore ( 1 Crore = 10 млн.), а проникването на животозастрахователния сегмент е едва 3,9%. Очакванията на експертите са то да достигне шест процента през следващите пет години.

„Планираме животозастрахователният сектор да бележи ръст от 15 процента на годишна база - заяви още Маникам. - С тази законодателна стъпка ние очакваме в сектора да влезе свеж капитал от около 50 000 crore до 2020 година, а броят на животозастрахователните офиси да нарасне от 10 000 на 30 000. Що се отнася до броя на заетите в застрахователната индустрия, то ние очакваме те да достигнат 500 000 души, като в момента работещите в бранша са 200 000“, добави още експертът и отбеляза, че броят на агентите, продаващи застраховки „Живот“, ще нарасне до 4 милиона, което на практика означава, че ще бъдат удвоени. Към настоящия момент в Индия работят 2 млн. животозастрахователни агенти.

Заедно с очаквания ръст в животозастраховането застраховките на имоти също ще отбележат ръст, считат специалистите. Очакваното покачване е проникването да скочи до 40% от нивото на настоящото  30%.

Индия отвори  застрахователния сектор  за частни компании през 2000 г., като горната граница на преките чуждестранни инвестиции бе фиксирана на 26 процента. Според застрахователния регулатор IRDA в Индия днес функционират 53 застрахователи. 24 от тях продават застраховки „Живот“ и 28 работят в областта на общото застраховане и в презастрахователния сегмент.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки