AIG се споразумя да изплати 970 млн. долара

26 Март 2015 г.,zastrahovatel.com

В петък акционерите на American International Group Inc (AIG) спечелиха одобрение за уреждането на споразумение на стойност 970,5 млн. щатски долара. Споразумението цели да отговори на претенциите на жалбоподатели, твърдящи, че са били подведени за своята ипотечна експозиция, което доведе до криза на ликвидността и 182,3 млрд. долара федерални спасителни планове, съобщава Ройтерс.

Американският окръжен съдия Лора Тейлър Суейн в Манхатън отсъди окончателното одобрение по време на изслушване от адвокатите на инвеститорите на един от най-големите колективни искове, произлезли от финансовата криза през 2008 г.

Това е най-големият колективен иск на акционери в случай, в който не са били повдигани криминални или регулаторни действия, заявиха адвокатите на ищците. AIG заяви, че е доволна от решението на съдията.

Американското министерство на правосъдието и Американската комисия по ценни книжа и фондови борси затвориха своите разследвания, свързани с AIG през 2010 г.

В петък Суейн отбеляза, че нито един потенциален член на колективния иск не е възразил срещу условията на сделката. Тя посочи, че това е силно доказателство, че това е "справедливо, разумно и адекватно" споразумение и следва да бъде одобрено. Тя добави, че сумата е "много голяма" и че акционерите ще бъдат изправени пред сериозен риск, ако продължат да водят дела вместо да се споразумеят.

Искът включва инвеститори, които са купували книжа на AIG между 16 март 2006 г. и 16 септември 2008 г., когато компанията получи първия си спасителен план.

Суейн отхвърли възражение от двама души, които са си купили акции на AIG преди началото на този период, и казаха, че трябва да бъдат включени в иска.

Инвеститорите, водени от State of Michigan Retirement  Systems, която управлява няколко държавни пенсионни фонда, обвиниха AIG, че не са разкрили рисковете, които са поели чрез нейното портфолио на кредитни суопове и програма за заемане на ценни книжа.

Те заявиха, че неуспехите са накарали инвеститори да купуват акции и дълг, които иначе не биха си купили, и в резултат са понесли милиарди долари загуби.

Правителственият план за оздравяване през 2008 г. накара данъкоплатците в САЩ да придобият близо 80%  дял в базирания в Ню Йорк застраховател.

След това правителството продаде дела си в AIG, което доведе до положителна доходност от 22,7 млрд. щатски долара за Министерството на финансите на САЩ и Федералния резерв.

Георги Драганов

Източник: Investor.bg

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,