Печалбата на Generali пострада заради Русия

20 Март 2015 г.,zastrahovatel.com

Най-лошото за Generali в Русия вече е отминало, заяви главният икономически директор на  най-големия застраховател в Италия Марио Греко пред CNBC. Компанията отчете спад от 12,5% на нетната печалба за 2014 г. заради еднократни отписвания, съобщава CNBC.

"Не можем да бъдем удряни повече... от онова, което става с рублата или което става с Русия. Ние изцяло премахнахме рисковете от нашия бизнес в Русия“, заяви Греко.

Изявлението му идва, след като Generali обяви спад на нетната печалба за 2014 г. до 1,67 млрд. евро под консенсусната прогноза на запитаните от Thomson Reuters SmartEstimate анализатори от 1,98 млрд. евро.

Ако не се вземат предвид около 400 млн. евро, свързани с продажбата на швейцарския отдел за частно банкиране BSI и обезценяването на дела ѝ в руския застраховател Ингосстрах, нетата печалба за годината на Generali би била 2,1 млрд. евро.

Въпреки това застрахователят заяви, че ще повиши дивидентите до 0,6 евро на акции, спрямо 0,45 евро на акция година по-рано.

Третият по пазарна капитализация в Европа застраховател засили бизнеса си през последните две години, като намалява разходите и продава активи. В момента компанията си е поставила за цел да повиши ръста си и дивидентите.

Грего коментира пред CNBC, че застрахователят е продал всички активи, които не иска да притежава.

„Това ни прави уверени за бъдещето и обяснява защо повишихме дивидентите, тъй като ние смятаме, че бизнесът ни създава доходността, която очакваме да донесе в следващите години“, заяви той в сряда.

Голяма част от водещите застрахователи в Европа трябваше да се фокусират върху увеличаването на доходността, тъй като ниските лихви "изяждат" възвращаемостта на инвестициите.

Данните за приходите на Generali излязоха, след като Европейската централна банка започна своята програма за количествени улеснения на стойност 1,1 млрд. евро в понеделник. Ходът доведе доходността върху държавните облигации в еврозоната до рекордни дъна.

„Ние купуваме италиански, френски, германски ценни книжа, за да покрием пасивите, които имаме в тези страни... не планираме да продадем книжата си на ЕЦБ“, заяви още пред CNBC Греко.

По статията работи: Георги Драганов

Източник: Investor.bgИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки