Ирландският застраховател XL Group придобива Catlin Group

22 Януари 2015 г.,zastrahovatel.com

Ирландската застрахователна компания XL Group ще придобие конкурентната Catlin Group Ltd. за 2,79 млрд. лири (4,21 млрд. долара), предава The Wall Street Journal.

XL Group съобщи, че ще плати 388 пенса в брой и 0,130 нови акции на XL Group за всяка на Catlin. Освен това акционерите на Catlin ще получат очаквания финален дивидент за 2014 г. в размер на 22 пенса на акция.

Предложението за придобиване оценява всяка акция на Catlin на 715,3 пенса. Дружеството е листнато на Лондонската фондова борса и извършва услуги по застраховане на имоти, общо застраховане и презастраховане. Компанията е основана през 1984 г., а централното ѝ управление се намира в град Хамилтън, Бермудски острови. Пазарната ѝ капитализация възлиза на 2,4 млрд. лири.

През 2013 г. Catlin реализира брутен премиен приход в размер на 5,3 млрд. долара и разполага с офиси в повече от 25 страни в Северна Америка, Азия, Латинска Америка и Европа.

От своя страна акциите на XL Group се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Дружеството е базирано в ирландската столица Дъблин и е основано през 1986 г. Освен общо застраховане и презастраховане XL Group специализира и в животозастраховането. Пазарната ѝ капитализация възлиза на 9 млрд. долара.

XL Group възнамерява да емитира нови акции за близо 1,8 млрд. долара като част от сделката. Акционерите на Catlin ще трябва да одобрят придобиването през второто тримесечие, като се очаква сделката да бъде финализирана до средата на тази година, допълва Bloomberg.

Сегашният изпълнителен директор на Catlin – Стивън Катлин, ще стане заместник-председател на Борда на директорите. Tой възнамерява да задържи новите акции на XL като дългосрочна инвестиция. Главният изпълнителен директор на XL – Майк Макгейвик, ще запази поста си. След сливането компанията ще оперира под името XL Catlin, докато юридическото наименование ще остане XL Group.

В отделно изявление от XL Group информират, че очакват еднократни разходи по сделката в размер на 250 млн. долара и годишни спестявания за поне 200 млн. долара.

Към 15:48 часа българско време, преди началото на търговията на Wall Street, книжата на XL Group поевтиняват с 1,6% до 35,01 долара. Цената на акциите на Catlin Group расте с 4,84% до 692,50 пенса.

След новините за сделката акциите на редица застрахователни компании, попадащи в състава на британския индекс FTSE 100, измежду които Friends Life Group, Aviva и Admiral Group, поскъпват.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Димитър Вучев

Източник: Investor.bgИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки