Зала на срама 2014 г. - Застрахователни измами

12 Януари 2015 г.,zastrahovatel.com

 

Когато един застрахователен пазар е достатъчно зрял, то това носи както плюсове, така и минуси, както за компаниите, опериращи на застрахователната сцена, така и за обществото като цяло.

Застрахователните измами явно вървят ръка за ръка със съзряването на обществото и за пръв път може би трябва да се радваме, че отговорът ни на прословутия въпрос на Тодор Колев „Кога ще ги стигнем американците?“ е: „Няма да е скоро. И слава Богу!“

 

 

Най-известните застрахователни измамници на Америка за 2014 година намериха място в специална класация, с каквато CAIF (Асоциацията, противодействаща на застрахователните измами в САЩ - Coalition Against Insurance Fraud) бележи края на всяка календарна година. Залата на срама на застрахователните измами (Insurance Fraud Hall of Shame) идва с предупредителен знак: „Не пипай – висок револтаж!“ (Do Not Touch: High Revoltage).

В тази класация са представени най-наглите, жестоки и порочни застрахователни измами, които са били извършени отвъд океана през изминалата година. Тези хора не само са нанесли материални щети на застрахователната индустрия, но често ни карат да се замислим върху самата същност на човешката психика.

Кралете на измамата в Америка притежават несекваща страст към търсене и намиране на дефекти в застрахователната и правна система, за да извличат финансова полза.

Класацията, подготвяна от CAIF, цели чрез разгласяване на реални казуси, касаещи застрахователните измами, да промени една тревожна нагласа. Над 80 млрд. годишно са загубите, които търпи американската икономика годишно от застрахователни измами, но въпреки това социологическите изследвания показват, че огромен процент от американците, а също и от служителите на реда в САЩ считат измамите за „безвредно престъпление без жертви“. От асоциацията се надяват, че споделянето на тези истински житейски истории ще намали толерантността към застрахователните измами.

 

Д-р Спирос Панас - Ню Йорк: медицински полици

 

Ортопедът д-р Панас присвоил над 35 милиона щатски долара от несъществуващи хирургически операции. Спирос се полакомил да пише, че уж извършва по 20 операции на ден, докато негови колеги слагат хирургическите ръкавици 20 пъти за цял месец. По документи „гениалният“ ортопед е бил в състояние да направи сложна операция само за седем минути, но да бъде бърз само по документи не било достатъчно. Твърде често Панос наистина правел светкавични операции, като само отварял пациента и без да прави нужните ортопедични процедури, затварял раната. На фона на това касапническо поведение не е учудващ и фактът, че Панос редовно таксувал рутинни артроскопски процедури като скъпи „отворени“ операции. 

Ако това не е достатъчно, за да ви убеди в чудовищните действия на д-р Панас, то запознайте се с неговите пациенти. Кристин Стил претърпява две безполезни операции на колената и до ден-днешен не е в състояние да работи на пълен работен ден. Крис Хенсън така и не успява да се възстанови след три безполезни операции на колената и е пенсиониран на 55-годишна възраст. Едва ходи и изпитва нетърпими болки.

Присъдата, която Панос получи в съда, е четири и половина години затвор, като го очакват още 260 дела за професионална небрежност.

 

Ангела Гарсия – Охайо: имуществена полица

 

Гарсия оставя невръстните си дъщери, Ниена и Ния, да издъхнат в къщата, която тя подпалила, за кървавите 64 000 долара, които очаквала да получи от застрахователите. Гарсия се опитала да надпише стойността на притежаваните от нея вещи и да впише като изгорели в пожара предмети, които изобщо не е притежавала. Разследването доказва, че преди пожара всъщност тя е изнесла от дома си всичко, което е счела за ценно... Явно обаче децата й не са били толкова важни за нея. Двете й невръстни дечица се задушават от дима на горния етаж още преди пожарникарите да успеят да ги измъкнат от стаята им.

Има сведения, че Гарсия е завързала с вървите на щорите по-голямата дъщеря, за да не избяга от огъня.

По време на процеса така наречената майка не показва никакви емоции.

Първоначално се е смятало, че огънят е започнал от електрическа свещ в трапезарията, но следствието е открило две гнезда – огнища, от където е започнал огъня, които ясно са показали, че е била разливана запалителна течност.

Гарсия е признала, че повече не желаела да се грижи за децата и искала да се отърве от тях. Та е осъдена за застрахователна измама и за убийствата на децата и вече излежава доживотна присъда.

 

Анди Лий Хаус, Тексас: автомобилно застраховане

 

Хаус забил своето уникално Bugatti Veyron в блатиста лагуна, като заявил пред застрахователите, че причината е, че се борил с ниско летящ пеликан. Страдалецът Анди нямал друг избор, освен да се гмурне в тресавището. Нещо повече – той оставил двигателят включен още 15 минути, след като цопнал в тинята, докато лугата не наквасила обилно двигателя и той се превърне в безполезно парче желязо. Обяснението на Анди Хаус било, че бил твърде зает (внимание!) да трепе комари.

2,2 милиона долара трябвало да получи Хаус като компенсация от застрахователите за щетите, нанесени от хищния пеликан...

За нещастие на пресметливия Хаус обаче мобилните телефони днес имат повече функции, отколкото му се искало. Случайно преминаващ наблизо любител на марката „Бугати” заснел кратък клип как Хаус се засилва и се бухва с пълна мощ в блатистата лагуна, без изобщо да направи опит да спре и без сянка от съмнение, че не съществува никакъв пеликан.

Експертизата на следствието също установила, че автомобилът не е направил и най-бегъл опит да спре. 

Bugatti Veyron е едно от най-бързите возила в света, които се произвеждат за движение по пътищата. Способно е да вдига 213 мили в час и е произведен в лимитирана серия. В света има само 300 такива автомобила.

Хаус се призна за виновен и може да получи до 20 години затвор.

 

Джозеф Хадад, Кънектикът: Медицинска застраховка

 

Адвокатът Джозеф Хадад ръководел цяла престъпна групировка, чрез която били откраднати милиони долари от застраховки за ненужно или мнимо лечение за жертви на пътнотранспортни произшествия.

Той изградил голяма и сложна мрежа от лекари, рехабилитатори, шефове на диагностични клиники и други специалисти. Членовете на престъпната група са поставяли диагнози често дори без да ги преглеждат, след което им назначавали ненужни и скъпоструващи медикаменти и лечение.

Хадад бил уличен в измамната си дейност чрез внедрен федерален агент, който се представил за жертва на автотранспортно произшествие. Той бил таксуван за 11 медицински процедури, въпреки че му били приложени едва четири. Като капак на всичко това един от лекарите от престъпния кръг на Хадад практикувал със спрян от съда лиценз.

Джозеф Хадад е осъден на 51 месеца затвор и ще трябва да изплати 1,8 млн. долара обезщетения.

 

Кристофър Инсера – Ню Йорк: Работническа компенсация

 

Бившeто ченге от Ню Йорк и настоящ вокал на пънк групата Cousin Sleaze Кристофър Инсера бил обезщетен с 31 000  щатски долара за контузия на ръката, докато бил на служба в полицията.

Инсера твърди, че след нараняването изпитва „невероятна болка“ в десния лакът и долната част на бицепса. При медицинските прегледи не се установяват сериозни наранявания, но Инсера продължава да се оплаква, че не може дори да сгъне ръката си.

Снимките му обаче по време на сценичните му прояви сочат нещо съвсем различно. Там той не само размахва ръце, но и прави някои многозначителни жестове, които определено изискват рязко сгъване в лакътя.

Последната капка обаче е турнето на пънк групата му наречано "Miles of Mayhem." Видеозапис от концерта в Атина, Джорджия, и Коко Бийч, Флорида, показват бившето ченге във вихъра на дивашки сценичен танц, по време на който недвусмислено става ясно, че ръката му е съвършено здрава.

Инсера е пожален от съда и получава само три години пробация и изпитателен срок.

 

Сара Йен Порт, Мичигън: медицинска полица

 

Страдащата от рак Йен Порт се бори със смъртта, когато на излизане от местния магазин бива нападната и изнасилена. Колко ужасно! ... Стига да не беше безсрамна лъжа. Последиците са пагубни за цялата общност и имат не само финансови, но и морални измерения.

Застрахователят на Порт заплаща над 120 000 долара за ненужни и продължителни болнични грижи в хоспис. Обществото също се обединява, за да подкрепи Йен в нейните страдания. Местната църква събира 10 000 долара, за да плати дълговете на „страдащата смела жена“. Хиляди доброжелатели се включват с дарения под различна форма, които потичат към сметките и дома на Порт.

Местен вестник публикува цяла поредица от статии за привидната храбра борба на жената с рака и за преодоляване на психическите и физически последици от бруталния акт на насилие, който уж е извършен срещу нея.

Но това не е всичко. Показанията на Йен в полицията изпращат невинния Джеймс Грисъм в затвора с почти 10-годишна присъда.

Съвсем скоро обаче тестове показват, че Йен няма и никога не е имала животозастрашаващо заболяване, а полицията доказва, че всичко, включително и мнимото изнасилване, е лъжа.

В края на краищата Йен признава измамата, Джеймс е освободен, а наглата лъжкиня излежава една година затвор.

Галина МАРИНОВА

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,