Морските застрахователи нагазиха в опасни води

04 Декември 2014 г.,zastrahovatel.com

Арктика поставя уникални предизвикателства пред морските застрахователи. Без да разполагат с исторически данни, морските застрахователни компании се изправиха пред много трудности при оценката на потенциалните рискове в застраховането на кораби, преминаващи транзитно през Северния ледовит океан.

През последните години топенето на полярните ледени шапки и развитието на ядрения ледоразбивачен флот позволи на корабната промишленост да разгледа обстойно възможността за значително намаляване на времето за плаване чрез използване на арктически транзити вместо преминаване през Суецкия и Панамския канал.

Северните морски пътища съкращават разстоянието между Югоизточна Азия и Ротердам от 11 350 морски мили (21 000 км) до 6900 морски мили, а времетраенето на рейса се съкращава с 10-15 дни.

Откриването на големи петролни находища в Русия от 1990 г. насам дава основание да се смята, че нуждите на нефтодобива и газодобива ще бъде ключов фактор в развитието на арктическите морски пътища.

В северната част от Русия се разработват мащабни находища. Такива пристанища като Диксън, което в момента е малко известно, ще добият популярност, защото ще бъдат в основата на развитието на добива на нефт и газ. Именно този отрасъл ще се превърне във водещ, заяви Марскус Бейкър, ръководещ Направление „Глобални морски превози“ в Застрахователна компания „Marsh“.

Относителна слабост на морския застрахователен пазар насочва вниманието на застрахователите към нови възможности за бизнес развитие. Така в обсега на интересите на застрахователните специалисти попадат арктическите маршрути, които според експертите  заслужават специално внимание. С тях е свързан уникален набор от проблеми.

Според Marsh основният проблем пред застрахователите е рискът от замърсяване, тъй като химичните реакции, в които влиза нефтът при ниски температури, текат по различен начин отколкото в обичайни условия и ефективността на химическите препарати, разрушаващи нефтените петна, значително се намалява. В същото време, тъй като корабоплаването в региона е малко развито,  съществува остър недостиг на екипажи, които имат опит в работата при специфични арктически условия - студ и безконечни полярни нощи.

При оценката на рисковете и следователно на  застрахователните премии при извършването на подобни плавателни рейсове по традиция застрахователите разчитат на статистически данни. Те трябва да бъдат събирани достатъчно дълго време, за да бъдат надеждна опора в изчисленията на актюерите. Този принцип обаче е неприложим при арктическите маршрути, защото статистически данни почти не съществуват.

Броят на търговските кораби, които се използват, за да пресичат Северно море, в момента не позволява на застрахователите да добият достатъчно количество данни“, заявява Бейкър.

Той добавя, че при отсъствие на опитните екипажи и подпомагаща инфраструктура, при остър недостиг на надеждни данни морските застрахователи трудно могат да направят реална оценка на рисковете и да договорят адекватни премии и застрахователно покритие.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,