Председателят на КФН разговаря с представители на вложителите в КТБ

23 Септември 2014 г.,zastrahovatel.com

Председателят на КФН Стоян Мавродиев разговаря с представители на фейсбук групата „КТБ-alive“, която защитава интересите на вложителите в КТБ. Целта на срещата бе да се обсъдят възможните варианти за разрешаване на кризата с банката.

По време на срещата Стоян Мавродиев изрази пълното си разбиране и съпричастност към затрудненията на хилядите вложители в КТБ и заяви готовност КФН да окаже пълна експертна и институционална подкрепа за намиране на законосъобразно и работещо решение, въпреки че Комисията не разполага със законови правомощия да надзирава банковата дейност и отношенията на банките с депозантите, вложителите и кредитополучателите. Той се ангажира да свика възможно най-скоро заседание на Консултативния съвет по финансова стабилност, в който влизат още Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите (МФ), на което да се поставят всички отворени въпроси.

Председателят на КФН подчерта, че за КФН като регулатор на небанковия финансов сектор е изключително важно да се запази финансовата стабилност в страната и да бъдат адекватно защитени правата на потребителите на финансови услуги. Именно затова институцията е готова да допринесе с целия си експертен потенциал за генериране на работещи идеи за решения на кризата с „КТБ” АД, заяви пред представителите на групата Стоян Мавродиев. Според него трябва във възможно най-кратък срок да бъде изнесена пълната и обективна информация за състоянието на банката и на тази база експерти да разработят финансово обосновано решение за оздравяване и/или преструктуриране на КТБ, което да отчита интересите на всички: вложителите, бизнеса и обществото. Председателя на КФН изрази мнение, че евентуален фалит на банката би нанесъл сериозни преки и косвени щети на цялата финансова система, което не трябва да се допуска и затова комисията, въпреки ограничените си правомощия, е готова да съдейства за намиране на работещо решение, отчитащо и интересите на засегнатите, и националното и европейско законодателство във финансовата сфера. Трябва да се защитят правата на потребителите на финансови услуги у нас - това е ангажимент, който институциите в държавата имат и трябва да изпълняват съвестно, допълни той.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки