Близо 50% от шофьорите не искат да бъдат следени

09 Септември 2014 г.,zastrahovatel.com

 

 

„Бихте ли искали автозастрахователите да следят вашето шофиране чрез приложения във вашия смартфон?“ – този въпрос, част от изследване на „фактическото“ застраховане, доведе до интересни резултати. В своето проучване, озаглавено „Предизвикателства и възможности пред автомобилните застрахователи“, специалистите от университета в Deloitte предлагат един различен поглед върху проблеми, добили особена популярност през последните месеци.

В бюлетина си „Deloitte University Bulletin експертите са публикували проучване с обем от 32 страницр, в центъра на което стоят небезизвестните UBI-застраховки, известни още и като "Застраховки с телематика". Трудът предлага интересен поглед към този пазар от гледна точка на сигурността. Научната разработка се различава от други подобни проучвания, които според коментаторите са склонни да се фокусират повече върху възможностите, които методът предлага, отколкото върху предизвикателства, пред които се изправя. Обикновено резултатите от подобни конкурентни на настоящото проучване „страдат от неоправдан оптимизъм“, сочат експертите.

Анкетата, на която се базира проучването на „Делойт”, е проведена сред 2193 потребители в САЩ и показва, че 47% са заявили, че са твърдо „против“ UBI-проследяването. Въпросът е бил формулиран по следния начин: „Бихте ли искали автозастрахователите да следят вашето шофиране чрез приложения във вашия смартфон?“

Авторите на изследването са идентифицирали три категории шофьори. Първата от тях са „Eager beavers“, тоест „отборът на любопитните бобри“. Това са ентусиастите, които позволяват наблюдение, дори и без да договарят каквито и да било отстъпки за себе си. В тази група влизат 26% от анкетираните.

Втората група анализаторите наричат „Fence sitters“, или „групата на кръговата отбрана“. Тези потребители на застрахователна услуга се определят като предпазливи и съставляват 27% от запитаните от „Делойт”. Ако цената на застраховката ги устройва, а още по-добре, ако получават отстъпка от цената, те са склонни по принцип да разрешат мониторинг.

Последната, и най-голямата, група от анкетираните спада към т. нар. „Naysayers“, тоест „Тома-неверните“. 47% не биха позволили да бъдат следени при никакви обстоятелства.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998