Двойно по-чести наводнения до 2050 г.

28 Август 2014 г.,zastrahovatel.com

 

 

 

Честотата на сериозните наводнения, заливащи Европа, ще се увеличи двойно до 2050 г., а общите икономически загуби от бедствията ще набъбнат близо пет пъти, предупреждават учени.

До средата на века климатичните промени и все по-тежките порои ще отговарят за около една трета от щетите, а останалите загуби ще бъдат причинени от факта, че все повече имоти и инфраструктурни съоръжения се изграждат в области, застрашени от наводнения.

Изследователите подчертават, че обилните дъждове и преливащите реки ще се окажат общоевропейски проблем, който не признава националните граници.

За да се справят с проблема, държавите от Стария континент трябва да бръкнат по-дълбоко в кесиите си, казва Брендън Йонмен от Университета в Амстердам, един от авторите на доклада, публикуван в журнала Nature Climate Change.

„Можем да постигнем нещо, ако построим по-добри защити срещу наводнения и засилим застраховането с по-мощен общоевропейски пул – смята ученият. – Изборът е на обществото, защото тези, които плащат за застраховането, няма да са непременно тези, които ще се възползват от него. Някои ще дадат средства, за да помогнат на съседите си, а други ще се възползват от субсидиите, отпуснати от държавите, пощадени от водите.”

Според изследването средните икономически загуби, причинени от наводнения, възлизат на около 4.9 млрд. евро годишно за периода 2000-2012 г. Експертите предупреждават, че до 2050 г. тази сума ще скочи до 23.5 млрд. евро.

Около две трети от очаквания ръст на щетите се дължат на факта, че все повече и все по-скъпи инфраструктурни проекти се разлизират в области, застрашени от наводнения.

„Ако прелеят реките в Централна Европа, това вероятно ще се случи и в Източна Европа. Трябва да сме подготвени с по-добри механизми за финансиране, като общоевропейски застрахователен пул, който да подпомогне възстановяването на пострадалите региони” - подчертава Йонмен.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li