Три четвърти от застрахователите се страхуват от бъдещето

01 Юли 2014 г.,zastrahovatel.com

 

 

Докато кризата, избухнала през 2008 г., постепенно остава в миналото, управителите на активи имат нови причини за тревоги – засилващият се регулаторен натиск и финансовите предизвикателства. Представители на застрахователната индустрия се притесняват, че опериращите им в момента системи не са достатъчно адекватни, за да издържат на засилващия се натиск.

Според проучване, проведено от Northern Trust сред 250 старши мениджъри от бранша в Европа и САЩ, мнозинството не се хвали със спокоен сън. Въпреки че две трети от респондентите са убедени, че системите им са ефективни в настоящата ситуация, над 70 на сто се страхуват, че те не са достатъчно добри да посрещнат изискванията на бъдещето.

„На глобално равнище се засилват регулациите, насочени към застрахователния сектор, както текущо въвежданите правила, така и новите предложения. Това прави все по-сложен и без това комплексния бизнес” – коментира Дейвид Съливан, директор на Northern Trust.

Не само регулаторният натиск стряска мениджърите. Инвестиционните класове и стилове стават все повече, а системите остаряват. По-малко от 30% от анкетираните вярват, че инфраструктурата на инвестиционните им операции е подготвена за предстоящите предизвикателства.

Бизнесът на застрахователите в САЩ се усложнява от въвеждането на закона Дод-Франк, а в Европа се готвят за влизане в сила на директивата „Платежоспособност II”. И в двата случая застрахователите ще имат нужда от по-усъвършенствани системи за контрол на риска, отчет на инвестиционните резултати и спазване на регулаторните изисквания.

Макар че въпросът все още не е включен в настоящия дневен ред, в крайна сметка на застрахователите ще им се наложи да изградят нова инфраструктура, чрез която да управляват и анализират инвестиционните данни. С други думи – ще са необходими чувствителни вложения.

И друга опасност грози бранша – застаряващият и пенсиониращ се персонал. Компетентните служители, които в момента оперират с тези системи, напускат, а нови се намират трудно, обяснява Съливан.

Резултатите от проведената анкета са показателни – 39% от респондентите очакват в следващите пет години на заслужен отдих да се посветят между 11% и 25% от хората им. Една трета очакват делът на пенсиониращите се експерти да е между 5% и 10%.

 

В същото време броят на застрахователите, обмислящи аутсорсинг на операциите си, се очаква да падне от 14% на 10%. Предвид засилващия се регулаторен натиск и очаквания глад за квалифицирани кадри може би е по-добре компаниите да размислят.

Застрахователите трябва внимателно да преценят кои ключови операции и функции могат да бъдат възложени на подизпълнители. Тези, които смятат, че могат да се справят с технологичните предизвикателства със собствени сили, е по-добре отново да изчислят дали използването на услугите на външни партньори при усъвършенстване на системите им  няма да понижи разходите им. В крайна сметка завършващите в момента програмисти едва ли биха кандидатствали за работа в корпорация, използваща остарял софтуер.

Том Секаур, главен оперативен дирекор на Citisoft, съветва дружествата от бранша да мислят бързо. Макар че те все още могат да си позволят лукса да избират между собствени или външни специалисти, времето им изтича. Колкото по-дълго чакат, с толкова по-ограничени алтернативи ще разполагат.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки