FITCH потвърди кредитния рейтинг на Алианц Банк България "ВВВ+"

30 Юни 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди на 26.06.2014 г. дългосрочният кредитен рейтинг на Алианц Банк България от "ВВВ+". Перспективата е стабилна. 

Определеният на Алианц Банк България рейтинг е конструиран чрез използване на т.н. "Country Ceiling" (таван на държавата). Рейтингът е възможно най-високият даван за банка в България и е с една стъпка над рейтинга на държавата от "ВВВ" за местна валута. 

Рейтингът на банката отразява постоянно по-доброто от средното за пазара качество на активите (NPL 9,4% при средно за пазара 16,9%), което се потвърждава от сравнително ниския рисков апетит на Алианц Банк. Силните страни на банката при определяне на рейтинга са сигурното финансиране (депозитна база), солидната ликвидна позиция и адекватна капитализация. 

Профитабилността (печалбата съпоставена с капитала и активите) е също над средната за пазара. 

Оценката на Fitch Ratings се базира и на факта, че Алианц Банк България е част от една от най-големите финансови групи в света -Allianz SE, базирана в Мюнхен, с кредитен рейтинг от Fitch "АА-" съсстабилна перспектива, и банката разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик. 

Източник:
www.fitchratings.comИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки