Швейцарски застрахователни програми – път за укриване на данъци?

12 Юни 2014 г.,zastrahovatel.com

 

САЩ заподозря швейцарски застрахователни програми като възможност за укриване на данъци. Започна разследване срещу застрахователя Swiss Life.

Регулаторните органи на САЩ са започнали разследване във връзка с възможно укриване на данъци от американски граждани, използващи швейцарски застрахователни програми .
Министерство на правосъдието и данъчната служба вярва , че покупката на определени продукти цели изтегляне на средства извън границите на САЩ .
За началото на новото данъчно разследване регулаторните органи на САЩ съобщи The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници. Министерство на правосъдието и Данъчното управление подозират, че американски граждани са можели да закупят от швейцарските застрахователи полица за специална застрахователна програма, премията по която зависи от показателите на инвестиционните продукти, свързани с определения застрахователен продукт
(Private placement life insurancePPLI).  Първоначално подобни застрахователни продукти се появяват в САЩ чрез компании, базирани в Съединените щати, но напоследък все по-често се предлагат от инвестиционни компании, регистрирани в офшорни зони като Бермудите или под юрисдикцията на държави и територии с преференциални данъчни режими, като Ирландия , Люксембург , Лихтенщайн и Сингапур.

Към настоящия момент под подозрението на властите попадат програмите на швейцарския застраховател Swiss Life. Тези програми бяха обвързани с разчетите на швейцарската банка Bank Frey. Тази кредитна институция е сред финансовите компании от Швейцария, които американските власти разследват по подозрение в подпомагане на данъчни измамници.

През октомври Bank Frey обяви, че прекратява дейността си. На свой ред Swiss Life заяви, че в момента не се предлага PPLI програми за нови клиенти от САЩ.

Според WSJ  Swiss Life е един от най-големите швейцарски застрахователи, предлагащи програми PPLI . Той започна да продава този продукт през 2004 година. През 2005 г. общата сума на активите под управление на застрахователя е била 200 милиона швейцарски франка ( € 164 милиона ), а през 2008 г. -  8 млрд. франка ( 6,5 млрд. € ) .Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки