Азербайджан: Застрахователни компании получиха лиценз за презастраховане

09 Юни 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Министерството на финансите на Азербайджан издаде безсрочен лиценз за презастрахователна дейност на пет застрахователни компании, опериращи в страната.

В последните дни на месец февруари са издадени лицензи на застрахователните компании „Paşa Sığorta“, „Meqa Sığorta“, „AzSığorta“, „Azərbaycan Sənaye Sığorta“, „Xalq Sığorta“. Още няколко застрахователни компании вече са изразили намерението си да се обърнат към Министерството за получаване на лиценз, за да последват примера на гореспоменатите компании .
Според изменения в застрахователното законодателство в Азербайджан, въведени в края на миналата година, застрахователите, желаещи да извършват презастрахователна дейност в тази страна, трябва да притежават отделен лизенз за тази дейност.
Както заяви ръководителят на Държавната застрахователна надзорна служба към Министерството на финансите Намик Халилов, целта на това решение е да се осигури по-голяма финансова стабилност на застрахователните компании, които в допълнение към основната си дейност участват и на презастрахователния пазар.
„Тази крачка е допълнителен стимул за застрахователните компании да увеличат своята капитализация. Така се откриват допълнителни възможности за привличане на бизнес в сферата на презастрахователната дейност“, заяви Халилов.

Според новите изисквания няма изискване капиталът на застрахователните дружества, които желаят да получат лиценз за презастрахователна дейност, да надвишава минималните изисквания за застрахователните дружества – 2,5 млн. маната (от 1 януари 2015 година този размер ще стане 5 млн. маната) .

В Азербайджан оперират 28 застрахователни дружества и едно презастрахователно.
Официалният обменен курс на азербайджанската валута към четвърти март т.г. е 0,7844 AZN/USD.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки