Таланкс генерира стабилна нетна печалба за 2013 г.

27 Май 2014 г.,zastrahovatel.com

Брутен премиен приход: 28,1 млрд. евро (+5,6%)

Оперативната печалба (EBIT) се подобрява с +2,1% до 1,8 млрд. евро

Нетната печалба на Групата се увеличава на 762 млн. евро (+21,7%) независимо от големите щети

Положителен специален ефект от продажбата на акции в Swiss Life и отсрочен данъчен приход

Предложение за дивидент от 1,20 (1,05) евро на акция (+14,3%)

Потвърдена прогноза за 2014

През финансовата 2013 г. групата Таланкс увеличи брутния си премиен приход и нетната си печалба. Брутният премиен приход се увеличи във всички сегменти, макар че особено значим беше ръстът в сегмента Застраховане на частни лица и фирми Чужбина. Групата беше в състояние да поеме безпроблемно изключително големите щети, настъпили в значителна степен в резултат от природни бедствия и метеорологични събития в Централна Европа. Това беше подпомогнато от решението за следване на интернационализация и свързаната с това диверсификация от подписваческа гледна точка. Нетната печалба на Групата включва и еднократни и специални ефекти.

Брутният премиен приход през финансовата 2013 г. се увеличи с 5,6% (органичен растеж от 3,5%) в сравнение с предишната година, достигайки 28,1 млрд. евро (предишна година: 26,7 млрд. евро): изчислен с отчитане на ефекта на курсовите разлики, ръстът беше 7,8%. В резултат от значителните щети от природни бедствия, най-вече в Германия, и от увеличаването на допълнителния лихвен резерв за полици с гаранции съгласно изискванията на германския Търговски закон (Zinszusatzreserve) подписваческият резултат намаля с 10,6% до -1,6 (-1,4) млрд. евро. Оперативната печалба (EBIT) се увеличи с 2,1% до 1,8 (1,7) млрд. евро. Комбинираната квота се запази на ниво от 96,9% (96,4%). Постигнатата печалба за акция е 3,02 евро (2,86 евро). Нетната печалба на Групата се увеличи в сравнение с предходната година с 21,7%, достигайки 762 (626) млн. евро.

„Независимо от изключителните щети, причинени от наводнения, бури и градушки, както и продължителния период на ниски лихвени проценти, реализирахме най-голямата нетна печалба на Групата до момента и увеличихме оперативната си печалба. Ето защо това развитие ни дава основание да бъдем доволни. Нещо повече, продължаваме да реализираме непропорционално силен растеж. Това показва две неща: първо, че се движим по правилния път със систематичната интернационализация на Групата; и второ, че нашите усилия за увеличаване на рентабилността са все по-резултатни”, коментира Херберт К. Хаас, Главен изпълнителен директор на Таланкс АД. „Бихме искали нашите акционери да споделят успешното развитие на дейността ни: за целта Управителният съвет и Надзорният съвет ще предложат на годишното общо събрание да се изплати дивидент от 1,20 евро на акция. Това се равнява на увеличение от почти 15%.”

За повече информация: www.talanx.de

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012