Футбол за 1,3 милиарда евро

09 Май 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Застрахователната група Allianz купи 8,33 % от FC Bayern Munich, преценявайки, че общата стойност на клуба е около 1,3 милиарда евро. Заедно с Audi и Adidas Allianz вече притежава 25% от един от най-популярните футболни клубове в Европа.

Застрахователна компания Allianz придоби акциите на германския футболен клуб за 110 милиона евро, заявиха от Allianz.

По-голямата част от платената от застрахователния гигант сума ще отиде за изплащане на дълговете на клуба, за разширяване на капацитета на дома на клуба, както и за развитието на детската и младежка академия на Bayern Munich.

Allianz е третият стратегически партньор на клуба, след Adidas и Audi, които също притежават акции от „Байерн Мюнхен”. Заедно със застрахователя компаниите притежават почти 25 %. Останалите 75% от акциите принадлежат на FC Bayern München. В тази структура акциите се притежават от институционални инвеститори и фенове.

Партньорството на футболния клуб и застрахователя започва през 2005 г., когато Allianz придоби правото да сложи своя бранд в името на стадиона на „Байерн Мюнхен”.

Съгласно новото споразумение на страните правото да е основен спонсор на стадиона в Мюнхен Allianz получава до 2041 година.

„Алианц” планира да разшири капацитета на стадиона с 4000 места - до 75 000 зрители. С този акт стадионът ще се превърне във втория по големина в Германия. На първо място е стадионът Signal Iduna Park на футболния клуб „Борусия Дортмунд” .

Според проучване на Deloitte Football Money League доходите на „Байерн Мюнхен” през сезон 2012/2013 г. са в размер на 431 млн. евро. Това е със 17% повече в сравнение с предишния сезон. Bayern Munich е един от най-старите футболни клубове в света. Клубът е основан през 1900 г. и е шампион на Германия , носител на UEFA Champions League и шампион Club World Cup FIFA.

 Финансовото представяне на „Байерн Мюнхен” не е изненадващо за специалистите, защото това е един от най-мощните футболни тимове днес. Като най-популярния клуб от най-богатата европейска държава той е привлекателна инвестиция, коментират експерти.

Подобни сделки не са рядкост във финансовия свят.

През май 2005 г. Малкълм Глейзър, американски бизнесмен, купи дял от 28,7% в „Манчестър Юнайтед” за $ 1,47 милиарда, като целият клуб бе оценен на $ 5,12 млрд. долара.

Тази форма на сътрудничество, влизане на дългогодишен спонсор в клуба в качеството му на партньор е решение, което е от полза както за футбола, така и за спонсориращата компания, обясняват запознати. Това са съвременни и моделни начини да се предпазиш от „медийната инфлация“, да спестиш разходи за реклама, които във футбола са много високи, а за „Байерн Мюнхен” това е възможност за привличане на капитали при различни условия.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки