Кола без шофьор – застраховането невъзможно

29 Април 2014 г.,zastrahovatel.com

 

На януари 2014 г. най-голямото международно изложение за потребителска електроника Consumer Electronics Show, което се провежда традиционно в Лас Вегас, произведе сензация. BMW и Audi проведоха първите обществени драйв- тестове, при които превозни средства се движат без човешка намеса. Строго погледнато, това не е пълен автопилот. Целта на такива системи е да позволяват на водача да си почива  при дълги транспортни или транзитни курсове. Все още обаче е далеч моментът на търговската премиера на подобни модели, въпреки че производителите вече определено имат с какво да се похвалят.

Докато разработчиците усъвършенстват технологията на безпилотните автомобили, пред автомобилните компании стои нелеката задача да легализират движението на този тип  превозни средства по пътищата.

В САЩ управлението им е разрешено само в четири щата. Това са Невада, Калифорния, Мичиган и Флорида. И дори там автомобилът може да се появява само за Test Drive, а шофирането се извършва само със специален сертификат. Миналата година тестови возила бяха допуснати във Великобритания. Според Анатолий Карачински, основател и президент на IBS Group, въпросът за узаконяването на такива превозни средства остава „особено остър“.

Друг проблем се явява застраховането на безпилотните превозни средства. На неотдавнашно автомобилно изложение в Детройт говорителят на Google  Антъни Левандовски заяви, че компанията се среща с една от най-големите застрахователни компании в Америка и обсъжда възможността за въвеждане на специфичната застраховка, нужна на безпилотните автомобили. Все още обаче не е намерено застрахователно решение на някои основни проблеми. Сред тях е въпросът кой трябва да носи отговорността за грешка на пътя, допусната от компютър. Това пояснява Карачински. Това е и една от основните причини, поради които комерсиализацията на безпилотни превозни средства няма да бъде възможна още много години, обезсърчен е той.

Над 82% от анкетираните в проучването на портала Autoinsurance.us не са готови да си купят кола с безпилотен модул. От 2039 анкетирани чрез Seapine Software 88% заявяват, че ще се притеснят, ако пътуват в кола без шофьор, а 79% са загрижени за риска от повреди в хардуера или софтуера.

Въпреки това експертите от Google настояват, че роботизираните автомобили се държат на пътя много „по-спретнато“ от автомобила с шофьор.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки