„КАСКО” по киевски – за някои може, за други – не

19 Февруари 2014 г.,zastrahovatel.com

 

 

От 29 януари насам само в Киев са изгорели над  40 автомобила , но исковете за изплащане на обезщетения,  подадени към застрахователните компании в Украйна, са доста по-малко. Въпреки това застрахователите обещават всички техни клиенти, които са пострадали, да получат полагащата им се компенсация на щетите.  Два са регистрираните случаи на палежи на автомобили, застраховани в Застрахователна компания „Саламандър – Украйна“, и още няколко в „PZU Украйна" и в „Княжа“.

"Плащанията, които ни предстоят за два изгорели автомобила, са 380 000 UAH. Това са уникални застрахователни случаи“, заяви председателят на УС на  ЗК „Саламандър - Украйна" Роман Маленко. „Ако причината за пожара са действия на трети лица, такава вреда е винаги покрита от нашия стандартен договор „КАСКО”. Не компенсираме само тези щети, които са причинени вследствие на нарушения на безопасността на работа по време на ремонти , използване на открит пламък или небрежна употреба на огън“, заявява директорът на отдела за ликвидиране на застрахователни щети на „PZU Украйна“  Олег Компаниец.

Размерът на плащането ще зависи от условията на договора . „При сключване на договор клиентът може самостоятелно да определи размера на съучастие за „тотална щета“: от 5  до 20 процента. Вариант с франшиза над 5 процента се използва доста рядко от клиентите ни като инструмент за намаляване на цената на полицата", обясни Компаниец.

Роман Маленко заяви, че управляваната от него компания смята да проведе независимо разследване и да заведе регресивни искове към подпалвачите на автомобилите.

Самите пострадали от събитията на „Майдан“, част от които все още са в болници, голяма част от исковете за обезщетения все още не са подадени към застрахователните компании.

„Комуникацията ни със застрахователите все още е в началото си. Някои пострадали са в болница все още и не са имали време да подадат заявления. Въпреки това някои застрахователи вече дойдоха да се срещнат с нас и се  съгласиха да платят обезщетение дори в случаи, които са традиционно изключени от общите условия на сключените полици“, споделя Ярослав  Гончар, активист  от „Автомайдан“.

Ако съществува единство сред украинските застрахователи по отношение на подпалените автомобили в Киев и нуждата от изплащане на обезщетения, то не така стоят нещата по отношение на нанесените щети на превозни средства в центъра на града по време на бунтовете.

„Подобни случаи са класическо изключение в договорите „КАСКО“. Застрахователите не плащат обезщетение в случай на военни действия, метежи, бунтове, терористични актове, обществени безредици, унищожаване или повреда на застраховано транспортно средство вследствие на разпореждане на упълномощени органи на властта“, такова изявление е направил Дмитрий Довгаленко, зам.-председател на УС на ЗК „Краина“.

Въпреки това редица застрахователни компании са готови да се срещнат с клиентите.

"Компанията ни разбира сложността на ситуацията в страната , така че, ако хората не са използвали колата си като барикада и не са я излагали умишлено  на риск , то полицата „КАСКО“ ще покрие тези щети", каза зам.- председателят на ЗК „Провидна“ Александър Плюснин.

„Ако автомобилът е бил паркиран в центъра на Киев в съответствие с правилата на движение или просто се е движел близо до епицентъра на събитията, щетата може да се разглежда като  следствие  на действие на трета страна, което се покрива от нашата полица“, е мнението на  Олег Компаниец.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,