S & P: Непредсказуемите рискове държат застрахователите далеч от Централна и Източна Европа

14 Февруари 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Бизнес перспективите за регионалните и международни застрахователни и презастрахователни компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ ) са достатъчно позитивни, твърди докладът на Standard & Poor’s . Анализаторите отиват и още по-далеч в коментара си, като казват , че въпреки отчетените наскоро от застрахователните дружества загуби при подновяване на договори към 1 януари 2014 година общият наличен презастрахователен капацитет всъщност се е увеличил.

Въпреки тези позитивни аспекти на пазара експертите от S&P считат, че перспективите за ръст в региона са сериозно възпрепятствани от непредсказуемия характер на рисковете.

„Очакваме ръстът в застрахователния сектор в Централна и Източна Европа да бъде по-висок от темпа на растеж на брутния вътрешен продукт, но вярваме, че рисковете, свързани с региона, ще имат отрицателен ефект върху растежа на рентабилността на застрахователните компании в този сектор както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, се казва в доклада на  Standard & Poor’s.

Експертите от агенцията отбелязват , че са налице прекомерни плащания в региона, които се дължат на природни бедствия, а това причинява големи загуби на презастрахователите.

Последните години в района се характеризират с непропорционално голям дял на загубите от природни бедствия. Според доклада, публикуван в списание „Sigma“, собственост на  Swiss Re, щетите от наводнения в държавите от Централна и Източна Европа към месец юни 2013 година възлизат на над 18 милиарда долара, от които застрахователните обезщетения са в размер на над 4 млрд. долара.

Делът на тези застрахователни обезщетения съставляват около 10% от всички застрахователни плащания в света, генерирани от катастрофални събития за една година . В допълнение към тези мрачни краски в руския Далечен Изток се случи най-голямото наводнение за над стогодишен период. Прогнозираните икономически щети, нанесени на имущество , инфраструктура и културни забележителности, възлиза на около 1 млрд. долара , но сумата, която ще покрият застрахователите, е относително малка поради ниското ниво на застрахователно проникване в региона.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002