Solvency II погълна 9 милиарда евро

15 Октомври 2013 г.,zastrahovatel.com

 

ЕС: Застрахователните разходи за привеждане на европейската застрахователна индустрия в съответствие със Solvency II превалиха психологическия връх от 9 милиарда евро.

Най-големите 40  застрахователни компании в Европа са похарчили през 2012 г. 4,9 милиарда евро, за да приведат работата си в съответствие с новите нормативни изисквания, твърди Bloomberg.

По оценка на Deloitte LLP  разходите са еквивалентни на намаления показател на възвръщаемост на собствения капитал на застрахователите с един процентен пункт . Застрахователните компании очакват, че тези разходи ще останат на сегашните нива най-малко до 2015 година.

Европейските застрахователи трябва да приведат дейността си в съответствие с новите разпоредби , включително директивата Solvency II , предназначени за подобряване на сигурността в индустрията.

Директивата „Платежоспособност II” , целта на която е да се хармонизират методите за разпределение на капитала на застрахователите в съответствие с действащите в ЕС рискове, следва да влезе цялостно в сила до 2016 г.

„Броят нови правила за застрахователите се увеличи до максимум през последните няколко десетилетия. Това увеличава несигурността в индустрията и изисква от застрахователните компании да търсят нови възможности да отговарят на нормативните изисквания.“ Това заяви  застрахователният аналитик в Deloitte Франческо Нагари.

По оценка на Deloitte  през 2010-2012 г. разходите на застрахователите по операции за привеждане на дейността в съответствие с регулаторните изисквания са били от порядъка на 9 млрд. евро, а средната сума, инвестирана от всеки един застраховател, е надвишила 200 млн. евро.

Нека напомним, че елементи от регламента, като използването на вътрешни модели, допълнителни собствени фондове, използването на специфични параметри при поемането на рисковете в стандартната формула, започнаха да се прилагат от 1 юли 2013година. Европейските застрахователи получиха нареждане, касаещо данните от втората половина на 2013 година – преди влизането в сила на новата директива.

Регулаторите от 1 юли 2013 година започнаха да изискват от застрахователите да разработят план за привеждане в съответствие на своята дейност с изискванията на „Платежоспособност II“.

Сборът от сега действащи правила, условно наричани „Платежоспособност I“, няма да бъдат отменени преди 1 януари 2014 г., а през 2013 г. съществуващите изисквания за капиталова адекватност и платежоспособност ще продължат да функционират .Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки