Слънчеви бури вещаят мрачно бъдеще за бизнеса

05 Септември 2013 г.,zastrahovatel.com

 

Слънчевата активност, която се предвижда да ескалира в началото на 2015 г., може да доведе до освобождаването на огромни количества геомагнитна енергия и да причини сериозни повреди по електроснабдителните мрежи. Оттам ще скочи обемът на подадените искове за щети, понесени поради прекъсване на бизнес дейността, предупреждават експерти на Lloyd’s of London.

„Една от причините, поради които сме заинтересувани от слънчевата активност през 2015 г., е, че тя крие потенциала да нанесе значителни щети над все по-сложните ни електрически системи” – коментира Нийл Смит от Lloyd’s.

Последиците за застрахователния сектор ще се изразят предимно в искове, подадени поради прекъсване на бизнес дейността. Стандартните договори обикновено изискват компанията да предостави физически доказателства за повреди на съоръженията, но в случай на изгърмял трансформатор например обещетението ще е длъжимо.

И нещо повече – евентуално прекъсване на електроснабдяването ще доведе до прекъсване на услуги, предназначени за обществеността, като транспорт, културни мероприятия и други. Тези случаи също може да доведат до искове, ако потребителите решат, че животът или здравето им са били подложени на риск и съответната компания не е предприела необходимите превантивни мерки за безопасност.

Геомагнитните бури са изкарвали от строя електропреносни мрежи в миналото и са нанасяли повреди на скъпи и сложни за замяна транформатори.

Слънчевият цикъл на активност е около 150 години, а последната най-жестока соларна буря е от 1859 г. Тя причинила толкова силно северно сияние, че на неговата светлина можело да се чете. Всички телеграфни системи в Европа и Северна Америка излезли от строя. 

През март 1989 г. геомагнитна буря в Канада оставя без ток над шест милиона души за девет часа, а икономическите щети достигнаха 12.7 млрд. долара.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки