Тримесечната печалба на ING намаля с 39% на годишна база

14 Август 2013 г.,zastrahovatel.com

 

Печалбата преди данъци от основната банкова дейност обаче е нараснала с 13,5% до 1,147 млрд. евро

Холандската банкова и застрахователна група ING обяви по-ниска от очакваното нетна печалба за второто тримесечие заради загуба в бизнеса си по застраховане и управление на инвестициите в Азия, съобщи Ройтерс.

Печалбата за периода е намаляла с 39% до 788 млн. евро на годишна база, а загубата на 98 млн. евро от операциите в Азия се дължи на гаранции и свързани с тях хеджирания в Япония.

Трима анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха печалба между 882 млн. и 1,05 млрд. евро при средна стойност от 944 млн. евро.

„Данните  за настоящото тримесечие отразяват основно негативните резултати от хеджирания, подхранвани от повишаването на волатилността на финансовите пазари“, се посочва в съобщение на групата.

Печалбата преди данъци от основната банкова дейност обаче е нараснала с 13,5% до 1,147 млрд. евро, надхвърляйки средната прогноза за спад до 989 млн. евро.

ING се отказва от някога модния смесен банков и застрахователен модел, освобождавайки се от застраховането, управлението на инвестициите и други активи чрез продажба или листвания на борсата, докато се подготвя да върне получената спасителна помощ на държавата.

От компанията посочиха за пореден път, че възнамеряват да извършат първично публично предлагане на европейското си подразделение за застраховане през 2014 г.

 

Застрахователният бизнес в Европа е излязъл на печалба преди данъци от 182 млн. евро при загуба от 110 млн. евро през второто тримесечие на 2012 г., задържайки се в долната граница на прогнозата на компанията.

Главният финансов директор на ING заяви пред CNBC, че започва да се наблюдава подобряване в холандската икономика, макар тя да продължава да се мъчи да се измъкне от рецесията.

„Някои от фундаментите започват да се съвземат, осигурявайки основа за възстановяването, но то все още не е налице“, каза Флин. „Това по-скоро е краят на началото, отколкото началото на края“, смята той.

Мениджърът обаче предупреди, че резервите за покриване на лоши кредити може да се задържат високи за „известен период от време“.

Към 10,30 часа българско време акциите на ING поскъпват с 2,3% до 8,04 евро на борсата в Амстердам.

По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Петър Нейков

Източник: Investor.bgИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000