2020 г. - бум на глобалния застрахователен пазар

05 Юли 2013 г.,zastrahovatel.com
Анна Уолф

 

 

Предвижда се бум на глобалния застрахователен пазар до 2020 г.

Въпреки че прогнозите изглеждат розови, те може да се окажат дори консервативни.

Световният застрахователен пазар ще отбележи голям ръст до края на десетилетието, предвижда водещият представител на сектора Munich Re. Позитивните очаквания са свързани предимно с възхода на развиващите се икономики, а убедителната експанзия ще се разпростре както върху общото, така и върху животозастраховането. Единствено презастрахователният пазар ще регистрира малко по-умерени темпове на развитие. „Възстановяването на глобалната икономика ще се отрази и на застрахователната индустрия”, коментира главният икономист на компанията Майкъл Менхарт. „Очакваме икономиките на ключовите индустриализирани държави да се подобрят към края на 2013 г. и през 2014 г. Това ще подкрепи търсенето на застрахователни продукти.”

Munich Re предвиждат голям ръст във всички региони по света, но най-вече в развиващите се страни.

Общозастрахователният пазар ще набъбне със

 

50% до 2020 г.

 

от 1.2 трлн. евро понастоящем до 1.85 трлн. евро. Макар че това изглежда впечатляващ резултат, животозастраховането е изправено пред още по-светло бъдеще – експанзия от почти 75%, до 3.1 трлн. евро.

Това положително развитие ще е много по-ярко изразено в развиващите се, отколкото в индустриализираните държави. Въпреки това настоящите най-силни пазари ще успеят да запазят доминантната си позиция.

До 2020 г. техният дял от общите премийни приходи ще намалее с около десет процентни пункта, но ще остане значителен,  приблизително 73%. Делът на развиващите се страни от Азия ще скочи двойно, от 8% до 16%.

„Приблизително половината от всички допълнителни премийни приходи за периода 2013-2020 г. ще бъдат реализирани в САЩ, Китай и Япония. От тази гледна точка можем да заключим, че както развиващите се, така и развитите пазари предоставят значителен потенциал”, добавя Менхарт.

На глобално равнище премийните приходи на застрахователите ще нараснат с малко под 3% през 2013 г. и с над 3.5% през 2014 г. спрямо повишение от едно на сто за 2012 г. Основна причина за прогнозирания ръст е очакваното възраждане на животозастрахователния бизнес.

 

В презастраховането

 

ръстът бе по-висок през 2012 г. – 3.3%, което донякъде се дължеше на повишението на премиите, последвало тежката от гледна точка на природни бедствия 2011 г. През 2013 г. се очаква забавяне до около 1%, а предвижданият ръст за 2014 г. е 2.3%. Отделно експертите на Munich Re предвиждат, че десетилетието ще е по-благоприятно за презастрахователите в животозастраховането, отколкото в общото застраховане.

В краткосрочен план развиващите се държави крият най-съществен потенциал за развитие. През 2013 г. и 2014 г. в общото застраховане лидер по ръст ще е Азия, а в животозастраховането – Латинска Америка. Европа ще изостава от останалите региони  и в двата сегмента на бизнеса.

Очертаваната от Munich Re картина може и да изглежда твърде розова, но експертите на компанията подчертават, че като се има предвид ниската пенетрация на развиващите се пазари, тя може да се окаже дори консервативна.

И макар че презастрахователният пазар едва ли ще постигне толкова блестящи резултати, и тук перспективите са добри. Ще има засилена нужда за покритие както от страна на общозастрахователния, така и на животозастрахователния сектор. Ако в общото застраховане например можем да очакваме ръст от 50%, това ще се отрази и на презастрахователите, чийто бизнес вероятно ще се разрасне с 25% до 2020 г. на глобално равнище.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002