Полица за четвърт милион, ако искаш пистолет във Вашингтон

01 Юли 2013 г.,zastrahovatel.com

 

Ако искаш пистолет във Вашингтон, ще ти трябва полица за четвърт милион. Но дали престъпниците ще се съобразят със задължителната застраховка?

След вълната от насилие, обхванала САЩ, вече се обмисля въвеждането на задължителна полица за четвърт милион долара за собствениците на оръжия в американската столица. Вашингтон, окръг Колумбия, вече има най-строгите закони относно притежаването на оръжия, но смята да затегне мерките още по-стриктно, за да защити потенциалните жертви на насилие.

Според законопроект, предложен от общинския съветник Мери Че, всяка покупка на пистолет или пушка трябва да бъде придружена от застрахователна полица с покритие за 250 хиляди долара. Дори тези, които вече притежават оръжия, ще бъдат засегнати от промените, като на тях ще им се предостави 30-дневен срок да отговорят на новите изисквания.

Защитниците на идеята твърдят, че застраховките ще осигурят известна компенсация на жертвите на насилие. Критиците обаче изтъкват, че мярката не е много логична. Повечето улични престрелки или престъпления се извършват с незаконни и нелегално придобити оръжия и съвсем естествено извършителите няма да разполагат с полица.

Организации за защита на гражданските права твърдят, че ако се приеме, новият закон ще наруши конституционното право на американците да носят оръжие, като вдигне необосновано разходите за придобиването им.

Засега не е ясно колко би струвала подобна полица, но няколко застрахователни компании вече лобираха против промените в законодателството на Вашингтон, окръг Колумбия.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005