UBS купи „билет за Китай“ за милиарди

10 Юни 2013 г.,zastrahovatel.comUBS е дал на тайландския конгломерат Charoen Pokphand таен кредит от 5,5 милиарда за изкупуването на дела на HSBC в капитала на китайския застраховател Ping An.
Изминаха вече два месеца от момента, когато китайският регулатор одобри сделката между Charoen Pokphand Група (CP Group) и HSBC , Китай. Пазарът обаче все още гадае от къде P Group е успяла да намери липсващите за сделката 7,4 милиарда долара. Цената, за която бе договорен 15,6-процентният дял от капитала на  Ping An, бе  9,4 млрд. долара, от които CP Group бе готова да плати 2 млрд. долара. За останалата част от сделката бе необходимо външно финансиране.
В началото парите бе готова да предостави China Development Bank, но офертата бе оттеглена, след като в китайски медии се появиха слухове, че CP Group е щит за китайски инвеститори, които желаят дял от застрахователната компания. CP Group отхвърли слуховете, но финансирането се провали.
На първи февруари продавачът HSBC заяви, че вече има одобрение за сделката и парите трябва да бъдат получени до пет дни. В съобщението не се споменаваше China Development Bank .

„UBS е спасила сделката“, се казва в съобщения на Ройтерс и "Файненшъл таймс", позоваващи се на  неназовани източници. Швейцарската банка първоначално е представила  бридж-кредит на CП Груп. Предоставен е и петгодишен заем в размер на 5,5 млрд. долара. Толкова голяма сума изисква личното одобрение на главния изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000