EIOPA: Нужни са действия за справяне на въздействието на ниските лихви

09 Май 2013 г.,zastrahovatel.com
Искат отчет от всеки национален надзор на всеки шест месеца

 

Застрахователен регулатор на Европейския съюз призова държавите-членки да предприемат координиран подход за справяне с щетите, които нанасят постоянно ниските лихви върху застрахователния сектор.

Председателят на EIOPA Габриел Бернардино (Grabriel Bernardino) заяви, че съвместните действия срещу среда с ниска лихва е „от решаващо значение".

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване се ангажира да предприеме стъпки, за да се смекчи въздействието на ниските цени, които според институцията вече оказват влияние върху индустрията в няколко държави-членки.

В свое становище EIOPA обясни, че както животозастраховането, така и общозастрахователния сектор са били засегнати от този фактор, който влияе върху стойността на активите и пасивите. По отношение на пасивите устойчивите ниски цени означават за животозастрахователите, че „в днешните условия дългосрочните задължения по техните полици стават по-скъпи, а в актива си те отчитат  отрицателното въздействие на застрахователните  инвестиционни резултати, както и увеличение на реинвестиционния риск на активите.

EIOPA отбелязва, че ниските лихви и резултиращата от тях ниска инвестиционна възвръщаемост смаляват и маржина при краткосрочните застраховки, които използват тази възвръщаемост, за да компенсират слаби застрахователни резултати.

Основният лихвен процент на Bank of England е заклещен на ниво от 0.5% от март 2009 г., а фиксираната лихва на Европейската централна банка е на рекордно ниското ниво от 0,75% от юли 2011.

Регулатор заяви, че националните надзорни органи трябва, ако вече не са го направили,  да се заемат с активна оценка на застрахователната индустрия  точно какви са рисковете, произтичащи от ниските лихви, като се обръща специално внимание на застрахователите, които са изправени пред по-голяма експозиция на този риск“.

Надзорните органи следва да се ангажират със задълбочено проучване на проблема и да подготвят мерки, които компаниите могат да предприемат за справяне с въздействието на постоянно ниските лихви, призоваха от EIOPA.

Те трябва да проучат пътищата за намаляване на риска при новия застрахователен бизнес, а също така и за подобряване на финансовата устойчивост на съществуващия бизнес.

ЕОЗППО призовава националните регулатори да докладват на полугодишна база за напредъка в тези области и да вземат участие в координираните дейности“, които се планират за следващата година.

От своя страна EIOPA ще работи с националните регулаторни органи за разработване на съгласувана рамка за оценка на обхвата и мащаба на рисковете, свързани с ниските лихви, и след това ще координира работата на регулаторите.

Габриел Бернардино, председател на EIOPA, заяви: Икономическата среда ни показва, че съвместните действия срещу дълготрайното въздействие на ниските лихви са от решаващо значение. С координирането EIOPA се ангажира да гарантира последователен подход при надзора и справедливо и безпристрастно третиране на титулярите на полици.

EIOPA отбеляза, че нисколихвената бизнессреда има влияние и върху сектора на пенсионните фондове и се планира обстойно проучване на това влияние в течение на настоящата година.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки