БАЛТИКА: Очаква се консолидация на застрахователния пазар в Балтика

11 Април 2013 г.,zastrahovatel.com

 

На пазара на застрахователни услуги в балтийските държави се очаква консолидация. Прогнозите на експертите са, че предстоят обединения в рамките на застрахователни групи. Това заяви в свое интервю за бизнес портала Baltic Business Service на агенция BNS председателят на УС на Ergo Insurance Company (Ergo) в Балтика Кяститутис Багдонавичюс.

„Ние се надяваме на консолидация на балтийския застрахователен пазар. Ако погледнем балтийските страни, то те по брой на населението и по своята площ  съответстват на една Австрия. Но не мисля, че на австрийския пазар има повече от 50 – 60 участника“, добави Багдонавичюс. Той подчерта, че под консолидация разбира не само намаляване на броя на участниците на пазара, но и консолидиране в рамките на застрахователни групи.

Като пример Багдонавичюс изтъкна факта, че Ergo е развивала доскоро дейността си в трите балтийски държави чрез шест застрахователни дружества – по две във всяка от балтийските държави. Днес те са обединени и сега работят само две компании - Ergo Life Insurance и Ergo Insurance, изтъкна застрахователят.

„Това означава, че само нашата група е съкратила броя на компаниите, опериращи на пазара, от шест на две“, поясни той.

Багдонавичюс добави, че на процеса на консолидация ще повлияе позитивно и бъдещата директива на Евросъюза „Платежоспособност II“.

„Основният въпрос ще касае капитализацията на предприятията. На пазара ще могат спокойно да работят и малки предприятия, но ще има особености, касаещи нивата на риска, които тези компании ще могат да поемат“, обясни Багдонавичюс.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки