Таланкс увеличава значително премиите и печалбата през 2012

28 Март 2013 г.,zastrahovatel.com
Брутен премиен приход: 26.7 млрд. евро (+13%)

 

Ръст на оперативната печалба (EBIT) до 1.8 млрд. евро (+42%)

Засилена капиталова база чрез успешно първично публично предлагане

Интегрирането на новопридобитите компании и преструктурирането на сегмента Застраховане на частни лица и фирми Германия продължава

Предложение за дивидент от 1,05 евро на акция

Потвърдена прогноза за 2013

През финансовата 2012 година групата Таланкс регистрира значителен ръст на брутния премиен приход и сравнително умерено въздействие на големи щети. Отражение на положителното развитие е реализираният ръст на оперативната печалба (EBIT) с 42% до 1,8 млрд. евро (предишна година: 1,2), който надвишава средния. Двата презастрахователни сегмента, както и сегментът Застраховане на частни лица и фирми Чужбина, имаха основен принос за това успешно развитие. За разлика от предишната година, групата Таланкс беше до голяма степен пощадена от големи щети, произтичащи от природни бедствия, като единственото значително изключение беше ураганът „Санди”. Редуцирането на комбинираната квота на 96,4% (101,0%) е доказателство за това, че подписваческата политика на Групата е фокусирана върху рентабилността. Освен това Таланкс успя значително да подобри прихода от инвестиции въпреки неблагоприятната среда, преобладаваща на капиталовия пазар. Компанията увеличи нетната печалба на Групата с повече от една пета на 630 млн. евро (515 млн. евро). За отчетната година постигнатата печалба за акция е 2,87 евро (2,48 евро).

„2012 беше успешна година за групата Таланкс. Първичното ни публично предлагане означава, че сега вече разполагаме с финансовата гъвкавост да продължим да консолидираме нашата позиция на глобалния застрахователен пазар. На ниво Група успяхме да подобрим почти всички ключови индикатори. Засилихме нашата рентабилност и предприехме значителни стъпки по пътя към нашата интернационализация,” каза Херберт К. Хаас, Председател на Управителния съвет на Таланкс АД.

Органичният растеж беше основният мотор за значителния ръст на брутния премиен приход, но първоначалната консолидация на новопридобитите компании също допринесе за това. Сегментът Застраховане на частни лица и фирми Чужбина успешно приключи аквизициите на мексиканските компании Metropolitana Compañía de Seguros и на полските застрахователи TU Europa и TUiR Warta. Интегрирането на компаниите в групата Таланкс продължава успешно.

Сегментът на индустриалното застраховане продължава своето международно развитие по план. Международният бизнес реализира ръст над средния от 22%. През отчетната година бяха открити нови поделения в чужбина, така че Групата да може да продължи да следва този курс успешно. Фокусът на тези дейности беше в Азия и в района на Залива. През май 2012 HDI-Gerling Industrie откри поделение в Сингапур с цел продължаване на експанзията в Югоизточна Азия. Съвместната компания на HDI-Gerling и индийския му партньор Magma Fincorp в Индия стартира своята дейност през четвъртото тримесечие на 2012. През юли HDI-Gerling създаде и център за индустриално застраховане в района на Залива с новото си поделение в Бахрейн.

Таланкс продължи с преструктурирането на сегмента Застраховане на частни лица и фирми Германия. Сливането на застрахователните компании HDI Direkt Versicherung AG и HDI-Gerling Firmen und Privat Versicherung AG в нов застраховател HDI Versicherung AG беше важна стъпка към унифицирането на продуктовата гама и създаването на по-ефективна работна среда. Предприетите мерки за подобряване на рентабилността оказаха влияние върху редица индикатори, включително върху подобрена комбинирана квота.

Успешното първично публично предлагане, печалбата на Групата за 2012 и положителните ефекти върху оценката позволиха на Таланкс да засили значително своята капиталова база. Акционерният капитал на Групата нарасна до 7,5 млрд. евро от предишната стойност от 5,4 млрд. евро. Коефицентът на платежоспособност на Групата от 225% беше много над законовите изисквания. Рейтинговата агенция Standard & Poor's потвърди рейтингите за финансова стабилност на първичното застраховане на Таланкс от А+ и на Hannover Re от АА-, и в двата случая със стабилна прогноза.

Управителният съвет и Надзорният съвет ще предложат на годишното общо събрание дивидент от 1,05 евро за акция. Това съответства на доходност от дивидента върху цената в края на годината от 4,9%, а за първите записали акции на емисионна цена – от 5,7%.  

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки