Защо климатичните промени удрят най-силно застрахователите

31 Януари 2013 г.,zastrahovatel.com

 

Именно затова застрахователният пазар Lloyd’s of London наскоро обяви рисковете, свързани с изменението на климата, за главен проблем на застрахователните компании днес. Тревожни са анализите на икономическото състояние на застрахователната индустрия като цяло в контекста на измененията на глобалния климат. Годишно глобалното потребление в световната икономика е 1.2 трилиона долара и част от тези средства изтичат през пролуките на джобовете на застрахователите, считат експертите.

Обемът на бизнеса, свързан със застраховането, се оценява на 7 процента от световния брутен вътрешен продукт. Това безспорно е един огромен обем средства. Според анализаторите количеството на природните катастрофи, предизвикани от стремително променящите се природни условия в Северна Америка през последните 30 години, се е увеличило пет пъти. Само наскоро ударилият ураган „Санди“ нанесе на Ню Йорк щети в размер на 80 млрд. долара. Естествено, застрахованите клиенти покриват своите щети за сметка на застрахователните компании. Обемът на изплащаните щети по цял свят, отчитайки инфлацията, се е удвоил в сравнение с нивата от 1980 година и сега представлява около 50 млрд. долара годишно.

Именно застрахователите инвестират огромни средства за изучаване на измененията на климата, защото науката им помага по-точно да предсказват рисковете. Въпреки това все по-малко в тази им дейност се притичват на помощ историческите данни, на които до голяма степен се основават всички тенденции за изменението на климата. Нашият климат се изменя твърде бързо, алармират експертите. Въпреки това благодарение на усилията на финансовия орган на ООН, занимаващ се с околната среда, организацията ClimateWise, както и договореностите, постигнати по Протокола „Киото”, изследванията в тази област продължават. Чрез тези органи 129 застрахователни компании от 29 държави стимулират научноизследователската работа, извеждат на пазара продукти и услуги, отговарящи на климатичните изиквания, и запознават инвеститорите с климатичните рискове.

Въпреки това над застрахователите е надвиснал огромен риск, с който те може и да не успеят да се справят. Рисковете, свързани с изменението на климата, могат да станат толкова големи, че да бъдат обявени за незастраховаеми, коментират анализаторите. Даже и в момента всеки четвърти ръководител на компания сред западните застрахователи се опасява от това, че компанията им може да се окаже в твърде затруднено положение вследствие на щети, свързани с искове, възникнали вследствие на изменението на климата. Много застрахователни компании започват да изключват такива рискове от своите договори. При това специална стратегия на развитие на бизнеса в контекста на климатичните изменения имат само една осма от компаниите, опериращи в САЩ. Именно затова застрахователният пазар Lloyd’s of London наскоро обяви рисковете, свързани с изменението на климата, за главен проблем на застрахователните компании днес.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки