Гибелта на космическия апарат "Telkom-3" ще струва на украинските застрахователи $ 2,4 млн.

22 Януари 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

 

 

На 6 август 2012 г. се изстреля ракета-носител „Протон-М" с ускорителния блок „Бриз-М", носеща спътниците "Експрес МД2" и "Телком-3" в 23:31 часа московско време от космическия център Байконур в Казахстан. По-късно "Бриз-М" и спътниците не са били открити на преходната орбита заради проблеми с двигателя на „Бриз-М".

 

Вероятно човешка грешка е причината за този инцидент. Две неща може да са сгрешени - или мисията не е била правилно калкулирана или проблем с двигателя на ускорителя, изтъкват експертите.

Двата сателита са били предназначени за телевизионно обслужване в Индонезия.

„Телеком-3" е създаден от руската космическа компания „Решетнев" с комуникационно оборудване от консорциума "Талес Аления спейс.

 

Застраховането на сателита е извършено от украинския застрахователен брокер " Aероспейс иншуранс брокер ", който е специализиран брокер в областта на застраховането на космическите рискове.

 

От украинска страна в презастраховането присъстват 11 застрахователни компании:

НАСК «Оранта» - $800 хил.;

Застрахователна група «ТАС» - $300 хил.;

СК «НАСТА» - $250 хил.;

СК «ТЕКОМ» - $200 хил.;

СК «ИНДИГО» - $200 хил.;

СК «БРОКБИЗНЕС» - $150 хил.;

СК «Гарант-Система» - $100 хил.;

СК «МИР» - $100 хил.;

СК «Перша» - $100 хил.;

СК «Провита» - $100 хил.;

ОДО «Экспресс Страхование» - $100 хил.;

 

 

Застрахователната компания "TECOM" – е първата и засега единствената, която е изплатила техния дял от $ 200 хил. в рамките на застрахователния договор.

 

Гибелта на спътниците "Експрес-MD2" и " Telkom-3" струва $ 230 млн. на застрахователите . "Експрес-MD2" е застрахован в Ингосстрах за 37 милиона долара. "Telkom-3" е застрахован от Алфа застраховане  за "$150-200 млн.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки