Седми випуск изпрати ВУЗФ

11 Декември 2012 г.,zastrahovatel.com
Галина Маринова

Седмата поред церемония по връчване на дипломи във Висшето училище по застраховане и финанси събра абсулвенти, преподаватели, родители и приятели в изпълнената с вълнение аула на учебното заведение.

По традиция три химна прозвучаха в самото начало на церемонията, за да благословят пътя на випускниците в началото на тържествената церемония.  Неповторимите акорди на химна - възхвала на българската писменост и култура на светите братя Кирил и Методий, накараха развълнуваната зала тържествено да притихне. След знаковото „Върви, народе възродени“ прозвуча и българският национален химн, следван от химна, който студентите без разлика от националност по целия свят са свикнали да разпознават като свой „Химн на Алма Матер“.

Скъпи гости на тържеството бяха Левон Хампарцумян, изп. директор на „Булбанк”, той е член на настоятелството на ВУЗФ и понастоящем „Мениджър на годината 2012”, Ирибозов, председател на УС на Българска търговска асоциация на производители и организатори на игралната индустрия, Димитрина Захаринова, управител на „Зарахинова и партньори“, както и други партньори на Висшето училище, представители на финасови институции, част от които в качеството си на родители на випускници от ВУЗФ.

В ролята си на домакини, но и заели достойно местата си на официални лица на тържеството, бяха членовете на ръководството на Висшето училище по застраховане и финанси – ректорът на ВУЗФ  доц. д-р Григорий Вазов, зам.-рекорът по учебната част и качеството проф. д-р Йордан Христосков и лицето на церемонията – декан доц.д-р Ирена Мишева.

Специални почетни места бяха заели и преподавателите във висшето училище. Липсата на един от най-скъпите почетни гости, преподавател и пръв ректор на висшето училище обаче беше особено осезаема.

Приветствените слова обикновено се асоциират с монотонност и рядко са посрещани с ентусиазъм от аудиторията. Всеки обаче, който познава проф. Йордан Христосков, знае, че когато той се изправи на катедрата, независимо дали говори пред шепа студенти или пред препълнена зала с преподаватели, гости, родители и абсулвенти, единственото усещане, което витае в залата, е вдъхновение.

Проф. Христосков изпрати студентите с думите „Бъдете себе си“ и цитирайки уважаван свой колега, добави – „и в делата на ума – слушайте сърцето си, а в делата на сърцето – никога не слушайте ума“.  Преди обаче тези знаменити реплики да приковат вниманието на слушателите, професорът се обърна към гласа на цифрите, „тъй като статистиката е любима наука на по-голямата част от присъстващите“. Това отбеляза с присъщата си духовитост  Христосков. Красноречивият и ясен език на статистиката посочи забележителни за една сравнително млада академична общност резултати. За десетгодишната си история ВУЗФ вече може да се похвали със седем випуска бакалаври и четири випуска магистри. Общо училището са завършили 1800 души, от които 1250 бакалаври и 550  магистри.  

„Това е нашата гордост, това е нашият резултат от съвместните усилия на студенти, родители, преподаватели и ръководството на висшето училище. Радостен е също така и фактът, че средният успех от следването на нашите завършили студенти е „много добър“, почти „петица“, а около 30 процента са отличници. Това е резултат, постигнат не като дарение от страна на преподавателите, а с много усилия от страна на нашите студенти“ – отбеляза с гордост проф. Христосков.

Естествено е, при всяко връчване на дипломи да има и лека тъга от раздялата, но едновременно с това за преподавателите, за ръководството остава гордостта, че студентите, които са завършили Висшето училищи по застраховане и финанси, са хора, които изключително добре се реализират във финансово-кредитната система на държавата.

„Няма нито един регистриран безработен от Висшето училище по застраховне и финанси. 93% работят по специалността, която са завършили, или работа близка до специалността. Сигурно вече 50 души са ръководители на средно и по-високо ниво в различни финансови институции или държавни институции“, похвали възпитаниците на ВУЗФ проф. Йордан Христосков .

Той подчерта още, че е радостен фактът, че студентите, които са завършили ВУЗФ, не късат връзката с университета, а  чрез клуба на випускниците продължават да бъдат част от една утвърдена и успешнореализираща се в живота общност. Радостен е също и фактът, изтъкна професорът, че ние имаме вече първия асистент, завършил ВУЗФ.

Христосков изрази увереност, че броят на асистентите ще нараства, и обеща всеки, който има желание да работи в областта на науката и в областта на висшето образование, да бъде подпомогнат  да защити и докторска дисертация и да стане един от преподавателите.

Мирела Смилкова, председател на Студентския съвет, също поздрави завършващите. С присъщия си лек, увлекателен и сърдечен ораторски подход младата дама поздрави всички завършващи, че са стигнали успешно до финалната права на своето университетско обучение и че са направили „най-добрия избор в лицето на нашия университет“. По думите й випусниците трява да се чувстват горди, защото са „тези, които налагат новите тенденции“. Смилкова им пожела много професионални успехи и „имената ви да са сред управителите на най-големите български и световни компании“.

„Надявам се да не ни забравяте и да идвате от време на време да ни посещавате – нас, вашите последователи, както и хората , които са ви помогнали да стигнете до тук – вашите преподаватели. Успех на всички и бъдете горди от постигнатото“, заключи председателят на Студентския съвет.

Една „изненада“ извън сценария поднесе доц. Вазов под формата на две специални дипломи за присъждане на академични длъжности във Висшето училище по застраховане и финанси. Под одобрителните погледи и аплодисменти на аудиторията проф. Йордан Христосков бе поканен на трибуната, за да му бъде връчена лично от ректора на ВУЗФ  официално изработената „най-красива в България със специални златни печати“, по думите на ректора, диплома за професор.

Проф. Христосков с вълнение пое дипломата и заяви, че за него „е гордост и радост“, че първо е проф. във ВУЗФ, а след това в Института за икономически изследвания на БАН, защото „училището го чувствам вече като свое“.

Доц. Евгени Евгениев също получи диплома, дизайнерско изпълнение.

Още една изненада очакваше този път абсулвентите, събрали се в аулата на ВУЗФ. Проф. Христосков  в качеството си на председател на комисия за новоучредена награда „Светлина на ВУЗФ“ посочи първия носител на приза, отличаващ първенеца на випуска.

„Критериите, които тази комисия използва, за да отличи най-добрия магистър, който да бъде носител на този приз, бяха следните – най-висок успех от магистърската програма, имахме 4-ма души с пълно шест, най-висок успех в бакалавърската програма, най-висок успех по специалните предмети по съответната специалност, активно участие в студентския живот, във всички научни прояви и извънучебни дейности“, уточни председателят на комисията.

Пръв носител на приза „Светлината на Висшето училище по застраховане и финанси“ – „Магистър 2012 година” стана Мирослав Спасов от специалност „Счетоводство и контрол“.

Наградата си младата надежда получи лично от доц. Вазов, но колкото и да бе нетърпелив след получаването на приза да избяга от вниманието и светлината на прожекторите, Мирослав трябваше да остане, за да положи началото на още една мила и артистична традиция – поредното хрумване на Висшето училище по застраховане и финанси, призвано да се превърне в силен генератор на общностен академичен дух, който да сплотява и обединява всички възпитаници, преминали през учебните зали на ВУЗФ.

 „Сега ще вземем специален отпечатък от ръката на отличника на випуск 2012. Този отпечатък, придружен с неговата снимка, ще поставим на „Стената на нашите випускници“ тук, в нашата аула. Желанието ни бе да придадем малко артистичност на това събитие. Това е нещо ново, което искаме да превърнем в традиция и което никой друг университет не се е сетил да направи,“ с тези думи доц. Вазов прикани Мирослав Спасов да постави началото на една от традициите, която по всичко личи ще се окаже сред най-любимите на възпитаниците на ВУЗФ.

Бурните овации, летящите по традиция във въздуха четвъртити черни шапки, носталгията и радостната възбуда от очакваното ново бъдеще... един прекрасен бленд от чувства ще отнесат абсулвентите със себе си заедно с чисто новите си дипломи,които с гордост ще показват, защото са издадени от Висшето училище по застраховане и финанси – една млада академична общност с блестящо настояще и обещаващо бъдеще.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки