Уеднаквяване на оценката на риска в европейските страни би улеснила застрахователния бизнес

30 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
Кристалина Георгиева: Европа е най-засегната от природни катаклизми

Повишеният брой на бедствията показва, че светът е все по-крехък, заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева при откриването на форум с 350 международни експерти в областта на природните бедствия в Брюксел, цитирана от БТА. По думите й честотата и силата на природните бедствия нарастват през последните десетилетия, като през 1975 г. са били регистрирани 78, а миналата 2010 г. - цели 385.

От началото на тази година вече наблюдавахме мегабедствия - наводненията в Австралия и Тайланд, земетресението в Крайстчърч, глада и сушата в Африканския рог, както и труса, вълните цунами и ядрената авария в Япония, припомни Георгиева.

Еврокомисарят отбеляза, че до 1988 г. никога не е било регистрирано бедствие, заради което застрахователите да трябва да изплатят над 1 млрд. долара, но оттогава насам сме станали свидетели на над 20 подобни събития. Кристалина Георгиева подчерта необходимостта от застраховането за съществуващи и непредвидени рискове, като даде примери, според които сключването на застраховки с посредничеството на правителствата намалява до 40% тежестта на щетите.

Еврокомисарят отбеляза още, че в САЩ от десетилетия застраховките срещу рисково поведение са задължителни и предложи проучване за прилагането на този опит и в Европа. Събитията в Япония доведоха до смъртта на около 20 хил. души и са нанесли щети за 220 млрд. евро - на колкото се оценява икономиката на осем държави от ЕС. Това са най-големите икономически загуби от природно бедствие досега изобщо, заяви Кристалина Георгиева. Еврокомисарят добави, че от 1999 г. до 2009 г. общо 80 хил. граждани на ЕС са загинали при природни бедствия, което е нанесло щети на европейската икономика за 100 млрд. евро. По думите й това прави Европа един от най-засегнатите от природните катаклизми райони в света, като най-голямата опасност остават наводненията. Еврокомисарят предложи изготвянето на карта на рисковете от природни стихии, както и промени в продуктите, предлагани от застрахователните и презастрахователните дружества. Според Георгиева политиката не би могла да предотврати случването на стихиите, макар да има какво да се направи по въпроса с промените в климата. Тя посочи за пример земетресението в Чили от миналата година, което бе над 100 пъти по-силно от труса в Хаити, но заради добрата подготовка на властите в Сантяго жертвите в южноамериканската страна бяха 521, докато в района на Порт-о-пренс загиналите достигнаха 230 хил.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева предложи и уеднаквяване на оценката на риска в европейските страни, което би улеснило застрахователния бизнес и би облекчило условията за предлагането и покупката на полици.   “ЗП”

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки