Системата „бонус-малус“ остана в зоната на здрача

08 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

     

            IBM и Гаранционният фонд обявиха съвместен проект за изграждане на интелигентна система за автомобилни застраховки в България по време на традиционния годишен форум „Към интелигентна България” на компанията IBM, който се състоя на 14 септември тази година. Всъщност става дума за така дългоочакваната система „бонус-малус“. Усъвършенстваната информационна система ще донесе на застрахованите лица и застрахователните компании по-бързо клиентско обслужване, намален риск от измами и по-ниски застрахователни премии. Системата ще позволи на застрахователните компании да извършват онлайн проверка на цялата необходима информация, касаеща полиците по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, стана ясно от публикуваната в медиите информация.

            Интелигентната система, базирана на софтуер, хардуер, услуги и технологии за бизнес анализ на IBM, ще подобри ефективността на застрахователния процес. Системата ще позволи вземането на по-прецизни и бързи решения, намаляване на разходите, подобрение на застрахователната услуга и редуциране броя на неправомерно подадените искове. Водачите без провинения ще бъдат бонусирани с по-ниски застрахователни премии благодарение на интеграцията на различни източници на информация, в това число и архивите на КАТ, се казва още в публикациите по темата.

            Решението, което Гаранционният фонд предпочете пред останалите конкурентни решения, ще позволи на българските автомобилни застрахователи да оптимизират работата си, да намалят риска и да контролират по-успешно разходите си, коментира Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гаранционен фонд. За нас е изключително важно да можем да обединим данните от различни източници, което ще ни даде възможност за ефективно наблюдение и координация на постъпващите застрахователни искове. Това ще е от полза както за застрахователите, така и за водачите на МПС, допълва той.

            IBM работи с компании и правителствени организации в сферата на финансовите услуги навсякъде по света за налагането на интелигентни системи, които използват смарт технологии, водещи до повишаване на оперативната ефективност, фокусиране върху клиентите и по-добър риск мениджмънт, коментира Александър Раков, генерален директор на IBM, България. По думите му проектът в Гаранционния фонд използва IBM интегрирани комуникационни услуги и включва цялостна поддръжка на системата. Това е една от най-сложните информационни системи в страната, която поддържа най-високи стандарти в сферата на автомобилното застраховане, обяснява той.

            За да бъде даден реален старт на системата „бонус-малус“ обаче е необходимо изграждането на системата да бъде регламентирано и облечено със съответния законодателен акт. Депутатите отхвърлиха Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховане, чийто вносител беше Министерският съвет, нов проект кога ще има не се знае. Именно в отхвърления проект се предвиждаше информационната система за електронно издаване на полици по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите да включва и система за коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и/или причинените щети (система „бонус-малус”), изискванията към която да се определят с наредба на Комисията за финансов надзор. Надзорът беше не по-малко изненадан от отхвърлянето на проекта, предвид на това, че в приетата от комисията програма за нормативната й дейност за второто шестмесечие на  2011 г.  в частта, касаеща Управление „Застрахователен надзор” ,беше заложено системата „бонус-малус” да бъде приета на заседание на Комисията за финансов надзор на 21 декември 2011 г.  С промените в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 42 от 2010 г. за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 от КЗ, ще бъде въведена унифицирана система за коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата (система „бонус-малус”). По този начин ще бъдат премахнати многообразните и понякога странни критерии за даване на отстъпки от застрахователната премия, се посочва в графата за очакваното въздействие от нормативния акт. Очаква се още да бъде утвърден принципът на справедливост по отношение на застрахованите, тъй като добросъвестните и внимателни водачи ще бъдат „възнаградени” с по-ниска премия, а тези, които не спазват правилата за движение и съответно причиняват ПТП, ще бъдат „санкционирани” с по-висока премия.

           

Така на практика пред старта на системата „бонус-малус“ стоят много неизвестни

Освен законодателната инициатива не по-малко важни са и критериите, които ще се имат предвид при определяне размера на дължимата премия. В момента застрахователите са ангажирани почти изцяло с електронното издаване на „Гражданска отговорност“, където все още има неща, които трябва да се напаснат, така че критериите остават на по-заден план. Застрахователите все още не са взели единно решение за критериите, които трябва да залегнат при въвеждане на системата „бонус-малус“. Резонен е въпросът как ще бъдат оценявани собствениците на автомобили, които не са правоспособни водачи. Този въпрос няма да стои на дневен ред, ако „Гражданска отговорност“ се купува от всеки водач, а не за колата. Друг не по-важен въпрос е какъв ще бъде размерът на премията за служебни автомобили, които се управляват от различни служители на компанията.

            Не по-малко важно е да се стартира и процесът по събирането на информация за платените щети, към момента законодателно е регламентирано събирането на информация само за тоталните щети. По линия на КАТ пък се обменя информация за пътнотранспортните произшествия.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001