Млад софиянец с мощна кола - до 1200 лв. за полица

25 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

До 1200 лв. трябва да приготвят за "Гражданска отговорност" младите шофьори под 29-годишна възраст с мощни коли от София и Варна, сочи справка в тарифите на компаниите.

Ако преди години цената се определяше според кубатурата на колата, сега важни са районът, където е регистрирана, с ляв или десен волан е, откъде е собственикът, възрастта му, само в България ли ще кара, еднократно или разсрочено ще плати и т.н. Все по-голяма тежест добива и това дали е причинявал катастрофи в предишни години.

Така застрахователите постепенно започват да въвеждат собствени “бонус-малус” системи, без да чакат общ регламент.

Хората, които са причинили катастрофи в предишни години, трябва да плащат по-скъпа застраховка. За внимателните има отстъпки.

Друг критерий за тарифите е обемът на двигателя. Според застрахователите собствениците на автомобили с над 2000-2500 куб. см са по-опасни. Повече катастрофи правят и тези от София и големите градове като Варна, Бургас и Пловдив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До тях се нареждат и перничани. Ако са и 25-годишни, яхнали скъпа лимузина, комбинацията може да е убийствена.

Заради близостта до София живеещите в някои градове и села също плащат по-скъпа "Гражданска отговорност". Такъв е случаят с Костинброд, Елин Пелин, Ихтиман, Драгоман, Правец, Самоков и др.

При някои компании има значение и стажът. Когато е под 1 г., се смята, че водачът по-лесно може да причини инцидент. Затова и цената на полицата скача. За шофоьри със стаж, но виновни за катастрофа през последните 3 г., също е по-скъпо.

Наблюденията на застрахователите показват, че най-внимателни са водачите над 35 г. По-рядко в произшествия участват и жителите на малките градчета и села.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хората над 70 г. също се определят като по-малко опасни и цените за тях са по-ниски.

Все още компаниите не вземат предвид пола като критерий за формиране на цените.Наблюденията им показват, че дамите са по-внимателни на пътя, но често правят леки катастрофи в града.

Хората с по-високо образование и семейните са по-внимателни. Смята се още, че по-агресивни на пътя са тези с тъмни или червени автомобили.

Застраховката се оскъпява до 150%, ако има катастрофа

До 150% може да се оскъпи застраховката, ако сте причинили няколко катастрофи през последните 1-3 г., показва справка в тарифите.

В "Дженерали"1202 лв. е базовата премия за кола с двигател над 2500 куб. см, която се управлява от жител на София или Варна на възраст под 29 г. Ако я плати еднократно, сумата пада до 1117 лв. По-ниски са цените, ако шофьорът е от Бургас, Пловдив, Видин, Враца или друг по-малък град.

Ако шофьорът е над 29 г., от София и управлява мощен автомобил, цената е около 527 лв. За собствениците с по-слаби коли цените са между 170 и 300 лв. с отстъпките.

Ако сте причинили катастрофа през миналата година, полицата се оскъпява с 5%, при две и повече произшествия - между 50 и 150%.

С 10 на сто повече ще платят собствениците на кола с десен волан.

До 950 лв. стига "Гражданска отговорност" в ДЗИ, ако шофьорът е под 25 г., кара кола в София с двигател над 2500 куб. см и плаща на 4 вноски с покритие и за чужбина. Ако колата не е толкова мощна, цената тръгва от 446 лв. За по-възрастните шофьори минимумът е 203 лв., ако ще се кара и в чужбина, и 168 лв. за България. Цените за Варна, Благоевград, Пловдив и Перник са между 162 и 913 лв. Има отстъпка от 5%, когато шофьорът е над 25 г. и няма щети през последните 3 г.

Най-скъпата полица в "Армеец"излиза 440 лв. Тя важи за коли над 2500 куб. см. Цената се завишава с 25%, ако шофьорът е със стаж до 1 г. или до 25 г., или е причинил виновно ПТП през последните 3 г. В компанията за най-рисков се приема регионът на София, след него се нареждат Бургас, Варна, Пловдив, Перник, Кюстендил, както и всички населени места от София-област.

За хората от село има 10% отстъпка. С толкова пада цената и когато шофьорът е над 35 г. или е на 60-70 г. и има валидна книжка.

Възрастта има значение и за "Алианц". Компанията смята, че шофьорите до 25 г. са по-рискови. Ако колата е над 2500 куб. см и е регистрирана в София, ще се кара и в чужбина, цената стига 400 лв. Най-евтина е полицата за хората между 26 и 70 г. от Пазарджик, Хасково, Плевен, Видин, Добрич, Кюстендил, Ямбол, Враца и др. по-малки области, до 1300 куб. - 183 лв. Ако се управлява само в България, става 168 лв. За хора над 71 г. цената е съответно 200 и 183 лв. Шофьорите от Перник се определят като рискови, колкото тези от Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Благоевград.

645 лв. трябва да извадят жителите на София и Перник, които са под 23 г. и шофират коли над 2600 куб. см, ако се застраховат в "Уника".Ако е без "Зелена карта" за чужбина, цената пада до 585 лв. Най-евтината полица е 260 лв. Компанията прави тройно разделение по възраст. Хората между 23 и 30 г. ще трябва да платят между 195 и 485 лв., а тези над 30-годишна възраст - от 173 до 430 лв.

Малко по-евтини са полиците за жителите на Пловдив, Варна и Бургас - между 166 и 623 лв. в зависимост от кубатурата, възрастта и къде ще се управлява колата. Шофьорите от останалите региони трябва да платят между 165 и 600 лв.

Във "Виктория" също възрастта има ключово значение за цената. Хората до 30 г. от София, Пловдив, Варна и Бургас, които карат най-мощните автомобили не само в България, но и в ЕС, трябва да платят 550 лв. Ако се ограничат само на територията на страната, цената е 470 лв.

До 346 лв. стигат тарифите за шофьори между 30 и 50 г., а за по-възрастните - до 341 лв. В останалите по-големи градове като Благоевград, Пазарджик, Плевен, Добрич и т.н. цените са между 160 и 521 лв., като пак най-скъпите са за млади шофьори с мощни коли. В по-малките населени места цените са между 157 и 521 лв.

В "Евроинс"цената на полица за автомобил от София е между 189 и 308 лв. в зависимост от кубатурата без "Зелена карта" и от 209 до 328 лв. с такава. Ако се управлява в Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Елин Пелин, Костинброд и Божурище, тарифите са между 185 и 322 лв., а за останалите населени места - от 181 до 316 лв. Над тези цени се добавят 11,40 лв. за Гаранционния и обезпечителен фонд.

От 205 до 299 лв. са цените на "Гражданска отговорност" в "Лев инс" с регистрационни номера С и СА и управление в България и ЕС. Свалят се 30 лв., ако покритието е само за територията на страната.

Тарифата пада с 60 лв. от базовата цена, ако колата е регистрирана в останалите населени места. Компанията оскъпява полицата с 25% за шофьори, които са причинили повече от едно ПТП през последната година.

В "Бул инс"цената за София за най-мощните коли над 2500 куб. см е 330 лв. Тарифите започват от 153 лв., когато колата е до 1600 куб. см, регистрацията й не е в София и ще се упралвява само в България. С 10 лв. по-скъпа е, когато регистрационния й номер е С и СА.

Цената скача за колите с по-големи двигатели, както и ако и когато се добави "Зелена карта". Тя излиза от 26 лв. нагоре в зависимост от автомобила.

351 лв. струва най-скъпата полица в "Български имоти" - за коли от София, Пловдив, Варна и Бургас, които са с над 2300 куб. см двигател, ще се карат в България и в чужбина, а полицата се плаща еднократно. В останалите региони на страната шофьорите плащат с 10 лв. по-малко.

Ако автомобилът няма да напуска страната, най-скъпата премия става 270 лв., а най-евтината - 178 лв.

За всички коли има завишения със 100% на премията, ако са с десен волан. В случай че са с български номера, но се управляват от румънци, тарифата скача с 300%.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки