Гаранционни споразумения подписаха български банки

21 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
Гаранционни споразумения за 400 млн. евро за българските малки предприятия по ДЖЕРЕМИ подписаха Европейският инвестиционен фонд и 5 български банки

 

Европейският инвестиционен фонд подписа 5 гаранционни споразумения със “СИБанк", "ПроКредит", "Райфайзенбанк", "Обединена българска банка" и "УниКредит Булбанк" по линия на инициативата ДЖЕРЕМИ за финансиране на малки и средни предприятия, чрез които банките ще предоставят кредити за общата сума от 400 млн. евро.

С подписването на споразумението банките ще могат да финансират при преференциални условия над 3 400 малки и средни предприятия в цялата страна, които се стремят да инвестират в разширяване на дейността си, като това ще повиши конкурентноспособността на българската икономика. Информация за това как предприемачите ще могат да кандидатстват за заеми по инициативата ДЖЕРЕМИ ще бъде обявена скоро от избраните банки.

В коментар по повод петте споразумения главният изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) Ричард Пели заяви: “Радостни сме, че подписваме 5 споразумения за подпомагане на българските малки и средни фирми, които са изправени пред множество предизвикателства в настоящата икономическа ситуация, особено по отношение на достъпа до финансиране. Чрез споразуменията малките и средни фирми ще получат по-добри условия за кредитиране, при по-ниски нива на обезпечение, което ще стимулира инвестициите и растежа.”

Гаранционният продукт осигурява баланс при споделянето на риска за петте финансови посредници, като им позволява да осигурят допълнително финансиране на малките и средни фирми в България. Чрез подписаните гаранционни споразумения банките ще могат да увеличат отпускането на заеми на по-рискови предприемачи, включително в определени случаи за нов бизнес без кредитна история, за който достъпът до финансиране често е труден. С подписването на гаранционните споразумения напълно се усвояват средствата, отпуснати по фонда ДЖЕРЕМИ в България.

Петте споразумения са резултат от публикуваната, в края на 2010 г., покана за избор на финансови институции - посредници по инициативата,  която предизвика широк интерес сред финансовите посредници в България. За да направи своя избор ЕИФ направи оценка на кандидатурите по определени критерии, като използва своя опит в тази сфера през последните 15 години.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки