Ограничават броя на разсрочените вноски

18 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
„Гражданска отговорност” ще може да се плаща максимум на 3 или 4 пъти през годината

Автор:                 ;       Йоанна Стефанова

 

Възможността за разсрочено плащане на задължителната „Гражданска отговорност” на автомобилистите ще остане. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната икономическа комисия, на което тя обсъди новите проектопромени в Кодекса за застраховането. След като дни по-рано други две парламентарни комисии – транспортната и правната, категорично отхвърлиха внесения от правителството законопроект заради въвеждането на задължително еднократно плащане на застраховката, имаше опасност той да бъде отхвърлен и от водещата комисия - икономическата. Затова веднага след като представиха законопроекта пред комисията представителите на вносителите подчертаха, че въвеждането на задължително еднократно плащане на „Гражданска отговорност” далеч не изчерпва предложените проектопромени в Кодекса за застраховането. И допълниха, че за второ четене депутатите могат да променят този текст, като оставят възможността за разсрочено плащане. Преди да открие дискусията по законопроекта председателстващият заседанието зам.-председател на комисията – Валентин Николов от ГЕРБ, обяви, че еднократното плащане на задължителната застраховка ще затрудни потребителите. Затова при обсъждането на проектопромените на второ четене ще бъде гласуван текст, който ще остави възможността за разсрочено плащане на „Гражданска отговорност”, подчерта Николов. Представителите на вносителите побързаха да се съгласят с председателстващия, като подчертаха, че може въвеждащия еднократното плащане текст да не бъде приет или да бъде променен на второ четене. И допълниха, че има и други продукти, които могат да доведат до този резултат, визирайки кредитирането.

Дискусията обаче този път потече в друга посока. Депутатите от комисията питаха за различните форми на контрол за наличие на валидна „Гражданска отговорност”, за комуникацията с КАТ, за използването на технически средства за установяване наличието на сключена застраховка, за възможността камерите по пътищата да бъдат използвани за целта, за добрите практики в тази сфера в Европа, както и за приходите в бюджета от застрахователния бизнес. И дори предложиха брокерите да плащат по-високи данъци, тъй като са само посредници с високи комисиони, а не носят застрахователния риск. Той се поема само от застрахователните компании и от презастрахователите.

В отговор представителите на вносителите обещаха да има ожесточен контрол за наличие на сключена „Гражданска отговорност”. А зам.-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ Управление „Застрахователен надзор” Борислав Богоев обясни, че от 18 юли 2011 г. полиците по задължителната автомобилна застраховка ще бъдат само електронни. Така информацията за тях ще бъде обработвана в рамките на 24 часа, а служителите на КАТ ще имат пълен достъп до данните. Във всеки момент пътните полицаи ще могат да разберат кой има „Гражданска отговорност” и кой не. И при спиране на автомобили за някакво нарушение, ще проверяват и за наличие на валидна полица по задължителната застраховка. Контролът ще бъде драконовски докато не постигнем изисквания от България 90% обхват на „Гражданска отговорност”, подчерта Богоев. И допълни, че през 2010 г. брокерите са събрали 705 млн. лв. премиен приход, за което са взели 168,9 млн. лв. комисиони. Така средната комисиона на посредниците е 24 на сто.

Депутатите се скараха на вносителите, че в рамките на няколко седмици са внесли в парламента два различни законопроекта за промени в Кодекса за застраховането. Инвеститорите няма да дойдат в България, ако променяме толкова често законите си, тъй като за тях това означава, че икономическата среда тук не е стабилна, подчертаха народните представители. И припомниха досегашната добра практика след промяната на даден закон той да работи поне 6 месеца преди да бъде предлагана нова поправка в него. На което вносителите отговориха, че се опитват да внасят в парламента промени, когато са готови с тях. И подчертаха, че мотивите им не са били да ощетят потребителите, а да спрат лошите практики и източването на Гаранционния фонд, за което има данни.

Друго интересно предложение на депутати от икономическата комисия беше премахването на стикерите за „Гражданска отговорност” да се отложи за определен гратисен период и те да отпаднат заедно с винетките. Целта е контролът за наличие на задължителната застраховка да може да се осъществява и от камерите по пътищата, които да заснимат стикерите. Борислав Богоев се съгласи с възможността да бъде даден гратисен период за стикерите по „Гражданска отговорност”. Но обясни, че пътните камери са настроени така, че да снимат само регистрационните номера на автомобилите - с тях не може да се различи нищо по стъклата на колите. И допълни, че стикерът оскъпява полицата с 1,40 лв., усложнява сключването й в новия електронен вариант и не е ефективен при разсрочено плащане – застрахованите получават стикер за цяла година при внасянето на всяка поредна вноска от премията.

Председателят на Управителния съвет на Гаранционния фонд Борислав Михайлов помоли депутатите, ако решат да оставят възможността за разсрочено плащане на „Гражданска отговорност”, поне да намалят максималния брой на вноските до 3-4, както е при плащането на данъците. Мотивът му беше, че така единната информационна система ще се обновява по-малко пъти, което ще облекчи чувствително работата й.

Главният секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Таня Чонкова съобщи, че сега 25-те процента автомобили без „Гражданска отговорност” причиняват около 1000 щети годишно в чужбина. Практиката е собствениците им да платят първата вноска за задължителната застраховка и да излязат зад граница с колата за година-две. Там никой не ги следи за „Гражданска отговорност”, тъй като при пътнотранспортно произшествие покритието става по регистрационен номер. Така Гаранционният фонд трябва да плаща тези обезщетения. Таня Чонкова предупреди още, че може да бъдат наложени санкции на НББАЗ, тъй като при влизането на България в ЕС процентът на незастрахованите автомобили е бил 10 на сто, а сега се е увеличил до 25%.

В крайна сметка депутатите от водещата комисия подкрепиха проектопромените, но с условието, че преди второто четене на законопроекта той ще бъде чувствително променен.  Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006