Последно: Здравните фондове няма да стават застрахователи

25 Март 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник
Фондовете за доброволно здравно осигуряване няма да бъдат превърнати в застрахователни компании. Парламентарната здравна комисия отхвърли вчера единодушно проекта на правителството за промени в Закона за здравното осигуряване. Дори депутатите от ГЕРБ се изказаха срещу предложението на кабинета и гласуваха "въздържал се".

Мотивите за промяната на статута на доброволните здравни фондове беше, че това изискват евродирективи и има опасност Европейската комисия да осъди България. Депутатите обаче напомниха, че много държави, сред които Германия и Франция, са получили отлагателен период за това изискване. Освен това има директива, която ще влезе в сила от ноември 2012 г. и ще позволи изключения за здравните фондове, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Така според него въобще не се налага да се сменя статутът на компаниите.

Депутатите от всички политически сили бяха единодушни, че има голяма разлика между застраховане и осигуряване и моделът на застраховане ще ощети хората, които ползват услугата. В момента фондовете организират и предоставят медицинска услуга и контролират изпълнението на медицинската помощ, а застрахователите само ще изплащат обезщетения след настъпило събитие и те невинаги ще покриват сумата на лечението, коментира Хасан Адемов (ДПС). Със същите мотиви от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване се обявиха в началото на годината срещу идеята да бъдат превърнати в застрахователи.

"Решението на депутатите не бива да се гледа като крачка назад, а като опит за справяне с една европейска директива, която след година ще бъде отменена. Истината е, че България няма адекватна кореспонденция с администрацията на Европейската комисия. Здравното министерство не е взело навреме мерки, както са направили Германия, Дания и други държави", коментира след заседанието на здравната комисия председателят на асоциацията Мими Виткова.

Тя, както и други представители на бранша са съгласни, че изискванията към фондовете трябва да бъдат завишени, като например минималния капитал, който все още е 500 хил. лв. Не може обаче да бъдем приравнявани със застрахователите, тъй като нашите премийни приходи са около 40 млн. лв., а техните - 2 млрд. лв., каза още Виткова.


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки